top of page

Zdravé plnospektrálne svetlo v interiéri

Updated: Mar 21

Na osvetlenie sa treba pozerať rovnako ako na stravu, z krátkodobého hľadiska je v podstate jedno ako svietime alebo čo zjeme, ale z dlhodobého hľadiska to ma výrazný vplyv na naše telo, naše zdravie a našu budúcnosť. Pod umelým svetlom v interiéri nášho domu alebo bytu trávime tretinu nášho života, preto by sme nemali zabúdať na dôležitosť kvalitného osvetlenia a aké parametre by malo spĺňať, aby pozitívne vplývalo na naše telo a psychiku.


zdravé plnospektrálne svetlo kruhové svietidlo svetelné stropy
Čiastočne zapustené svietidlo lumilogy CIR 1200 v spojení s LED rímsami a štrbinami v priestore


Do akej miery sa umelé svetlo dokáže priblížiť dennému svetlu?


Nedá sa povedať, že plnospektrálne svetlo v rámci umelého osvetlenia je priamou náhradou svetla denného, ktoré obsahuje celé spektrum v plnom rozsahu. Teda aj vrátane infračerveného svetla a časti UV svetla, ktoré je síce neviditeľne avšak pre nás takisto veľmi dôležité.


V rámci umelého osvetlenia, a to v závislosti od použitia vhodného svetelného zdroja, je to spektrum ochudobnené o niektoré vlnové dĺžky. Napríklad dnes populárne LED svietidlá, ktorých spektrum je široké predsa len neobsahujú UV časť a infračervenú časť a tým pádom sa nedá skutočne povedať, že plnohodnotne nahrádzajú denné svetlo. Ale aj napriek tomu LED zdroje pri indexe podania farieb (CRI) > 92 sa viac ako iné svetelné zdroje výrazne približujú k plnospektrálnemu svetlu.


plnospektrálne svetlo zdravé svetlo LED svetelné stropy
Osvetlenie zeleniny LED sv. zdrojom s Ra=70
plnospektrálne svetlo zdravé svetlo LED svetelné stropy
Osvetlenie zeleniny LED sv. zdrojom s Ra=90

Okrem spektrálneho zloženia pri umelom osvetlení musíme dbať aj na farbu a spôsob distribúcie svetla, rovnomernosť osvetlenia a hlavne intenzitu. Všetky tieto parametre majú veľký vplyv na hormonálne procesy v tele, rovnováhu a pohodlie. Nedostatok rovnomernosti a intenzity osvetlenia môže spôsobiť úzkosť a depresie. Zle zvolená farba svetla môže blokovať určité hormonálne procesy. Zlá distribúcia svetla (ktorá je napríklad u reflektorových a bodových svietidiel) môže spôsobiť rôzne očné deformácie u detí počas vývoja a pod.



Svetelné stropy a svietidlá lumilogy s plnospektrálnym svetlom


plnospektrálne svetlo osvetlenie kuchyne svetelné stropy
Svetelný strop REC s rozmerom na mieru s plošnou LED sústavou

V rámci našich svetelných stropov a lumilogy svietidiel ponúkame zákazníkom možnosť výberu aj plnospektrálneho svetla, teda s indexom podania farieb (CRI) > 95. Vďaka veľkosti difúznej plochy a dokonalej distribúcii svetla sú svetelné stropy priam dokonalou náhradou denného svetla v interiéri. Pri vysokých intenzitách, ktorá je v niektorých priestoroch nevyhnutná, veľká difúzna plocha zabezpečuje jemný rozptyl svetla do celého priestoru a pri tom neoslňuje a nepoškodzuje náš zrak ani pri priamom pohľade do svietidla. Je to dokonalé riešenie najmä pri osvetlení detských izieb.



Nočné LED


plnospektrálne svetlo nočné svetlo LED svetelné stropy
Svietidlo lumilogy TRI 600 s nepriamym ambientným podsvietením so super teplou farbou svetla 2200K

Plnospektrálne LED v rámci svietidiel lumilogy obohacujeme aj o tzv. nočné LED, ktoré našim zákazníkom odporúčame používať najmä vo večerných hodinách po 19h. Ide o LED s farbou svetla 2200K, ktorá neobsahuje modrú zložku svetla a tým pádom pri použití neblokuje vylučovanie spánkového hormónu melatonínu, ktorý sa začína vylučovať práve v čase medzi 19–21h.



Kvalitné osvetlenie obytných priestorov je veľmi dôležité


Norma definuje parametre, ktoré by mala osvetľovacia sústava spĺňať, ale iba v administratívnych a verejných priestoroch. V domácnostiach norma iba odporúča hodnoty, ktoré by mali byť dodržané, čo je bohužiaľ veľmi často ignorované alebo zanedbávané. Norma pre domácnosť odporúča napríklad index podania farieb (CRI) > 60, čo je veľmi málo a z dlhodobého hľadiska aj nebezpečné. Zvlášť v zimnom období, kedy väčšinu času trávime doma práve pod umelým osvetlením.


zdravé plnospektrálne svetlo kruhové svietidlo svetelné stropy
Kompozícia kruhových svietidiel lumilogy CIR v spojenom priestore obývačky a kuchyne

"Kvalitné osvetlenie si vyžaduje kvalitné svietidlá a kvalitné zdroje navrhnuté odborníkom. Pri návrhoch osvetlenia vysokú pozornosť a náročnosť venujeme práve priestorom, kde trávime väčšinu dňa ako sú obývačka s kuchyňou a jedálňou. V týchto priestoroch, kde trávime viac ako 4h denne, skutočne má zmysel riešiť kvalitné osvetlenie, či už s alebo bez plnospektrálnych zdrojov svetla." - Ing. Zlatko Balaš, svetelný technik



Investícia do svetelného plánu sa oplatí


Investícia do svetelného plánu je rovnako dôležitá ako investícia do plánu elektro rozvodov. Bez neho síce dom postavíte, ale aké to bude mať dopady pocítite až pri zariaďovaní a finalizácii interiéru.


zdravé plnospektrálne svetlo závesné svietidlo svetelné stropy
Svietidlá lumilogy LOOP V 2000 a REC s rozmerom na mieru zavesené do šikmého stropu

"Veľmi často sa stretávame s tým, že do nových bytov alebo novopostavených domov riešime prerábku rozvodov práve z dôvodu, že nebol vypracovaný plán osvetlenia. Takéto prerábky sú potom finančne náročnejšie ako svetlo-technický plán. V súčasnosti sú čoraz viac populárne aj chladené stropy, kedy v omietke alebo sadrokartóne máme rozvody chladiaceho média, čo znemožňuje akékoľvek prerábanie kabeláže a dosť sťažuje montáž svietidiel. Plán osvetlenia vo fáze realizácie kabeláže je v tomto prípade nevyhnutný až by som povedal povinný. V týchto prípadoch robíme vždy spolu s kabelážou aj prípravu na uchytenie svietidiel, aby sme sa vo finálnej fáze vyhli akémukoľvek vŕtaniu do chladeného stropu." - Ing. Zlatko Balaš, svetelný technik



Svetlo-technický plán by mal realizovať odborník, t. j. svetelný technik. Návrh osvetlenia nie je len o výbere svietidiel, je to komplexné posúdenie interiéru a návrh osvetlenia vhodnou kombináciou svietidiel, ich umiestnenia, smerovania a v neposlednom rade aj ovládania.



Naše referencie


Hľadáte inšpiráciu pri zariaďovaní vášho komfortného bývania? Určite ju nájdete v našej galérii realizácií.







 

LED plnospektrálne svetlo osvetlenie obývačky svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



474 views
bottom of page