top of page

Osvetlenie detskej izby: Pre detský zrak je zdravé osvetlenie veľmi dôležité

Updated: Mar 21

Možno tušíte, že osvetlenie je dôležitá súčasť zariadenia detskej izby. Prečo to tak je sa vám pokúsime objasniť v tomto článku.


zdravé osvetlenie detskej izby led rímsa svetelné stropy lumilogy
Svietidlo lumilogy TRI 900 a svetelná rímsa pri okne s miestom na záves


Umelé osvetlenie čo najprirodzenejšie


Na zdravý vývin zraku najmä u predškolákov má osvetlenie výrazný vplyv. Najprirodzenejšie pre detský zrak je denné svetlo. Ak ho nie je v interiéri dostatok, na rad prichádza to umelé v podobe lámp a iných svetelných zdrojov. Existuje istý súhrn parametrov, ktoré umelé svetlo priblížia vlastnosťami k dennému svetlu a zabezpečia tak správny vývin detského oka. Medzi tieto parametre patrí najmä vysoké CRI – index podania farieb, rovnomernosť osvetlenia a jeho intenzita.



CRI (Color Rendering Index) je hodnota, ktorá vyjadruje farebné vnímanie pri umelom osvetlení v porovnaní so Slnkom. Denné svetlo z oblohy má CRI 100% a kvalitné umelé svetlo by sa tejto hodnote malo čo najviac priblížiť. Svetelné stropy majú CRI 90% a viac. Rovnomernosť a intenzita osvetlenia vplýva na detský zrak vo veľkej miere tiež. Dosiahneme ich použitím dostatočne veľkej plochy osvetlenia a silnej LED sústavy. Vďaka svojej veľkosti zabezpečujú svetelné stropy intenzívne a rozptýlené svetlo. Takto navrhnuté osvetlenie sa postará o to, aby deti boli viac sústredené, mali menej časté zmeny nálad a viac celkovej energie.



Osvetlenie má vplyv na ich hormonálny systém. Pri správnom osvetlení telo začne produkovať viac hormónov, ktoré zvýšia výkonnosť a mieru sústredenia.



Čomu sa v detskej izbe z pohľadu svetla vyhnúť?


zdravé osvetlenie detskej izby led trojuholníkové svetelné stropy
Svietidlo lumilogy TRI 900 s metalickým dekórom

Je to určite bodové osvetlenie, nakoľko koncentrované svetlo spôsobuje časté preostrovanie zrenice oka, ktoré je tým nadmieru namáhané. To môže viesť k celkovej únave detského organizmu a v horšom prípade aj k vývojovým defektom oka.



Doplnky k osvetleniu? Prečo nie?



Okrem kvalitného hlavného osvetlenia je v detských izbách obľúbený doplnok v podobe farieb RGB, ktoré vytvoria úžasnú svetelnú atmosféru. Ovládanie svietidiel je možné jednoduchou aplikáciou. Deti si sami môžu meniť intenzitu osvetlenia alebo namiešať akúkoľvek farbu z farebného spektra ak svetlo disponuje aj LED sústavu s farbami RGB.


zdravé osvetlenie detskej izby led rímsa svetelné stropy
Svetelná rímsa v špice strechy a lineárne svietidlá pozdĺž strešného okna

Ak chceme v detskej izbe aj iné ako hlavné svetlo v podobe svetelného stropu, dobrou voľbou je štrbina alebo rímsa, ktoré využívajú odraz svetla od steny či stropu. Tieto čoraz obľúbenejšie prvky sa postarajú o príjemnú atmosféru v izbe.



Svetlo od odborníkov


zdravé osvetlenie detských izieb led kruhové svetelné stropy
Svietidlo lumilogy CIR 800 s nálepkovým custom dekórom

Osvetlenie detskej izby si zaslúži našu pozornosť rovnako ako svetlo iných miestností typu obývačka, spálňa a kuchyňa. Svietidlá lumilogy na mieru môžu mať atraktívny dekór či už zo širokej ponuky zo vzorkovníka alebo podľa vlastného návrhu úplne na mieru. Takto navrhnuté svetlo spája vysokú funkčnosť a dizajn. Je to bezpochyby rozumné voľba s ohľadom na zdravie a udržateľnosť.





Chcete vidieť viac?


Veľa inšpirácie nielen osvetlenia detských izieb nájdete v našej galérii realizácií.






 

zdravé osvetlenie detskej izby led kruhové svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



523 views
bottom of page