top of page

Cirkadiánny rytmus: Ako svetlo ovplyvňuje naše biologické hodiny

Updated: Mar 21

Evolúciou sa človek neustále prispôsoboval dennému svetlu, vstával so Slnkom, išiel spať so Slnkom a jediné svetlo, ktoré mal bol oheň. Naše telo sa tomuto režimu prispôsobilo. Denné svetlo má obrovský vplyv na rôzne procesy v našom tele a v podstate riadi naše biologické hodiny.


osvetlenie obývačky závesné svietidlo do šikmého stropu LED rímsa svetelné stropy


Osvetlenie ovplyvňuje hladinu hormónov v tele


Keď hovoríme o biorytmoch tela, tak hovoríme o cirkadiánnych rytmoch. Sú to prirodzené biorytmy tela, ktoré sa počas dňa pravidelne striedajú (striedanie bdenia a spánku). V priebehu jednotlivých cyklov sa pod vplyvom zmeny dĺžky osvetlenia mení hladina rôznych hormónov, napríklad seratonínu, melatonínu a kortizolu.


cirkadiánny rytmus ako svetlo ovplyvňuje biologické hodiny svetelné stropy

Viaceré štúdie preukazujú, že poruchy cirkadiánnych rytmov spôsobujú poruchy nálad, majú vplyv na správanie a celkový psychický stav. Na striedanie a načasovanie týchto rytmov vplývajú rôzne činitele. Jednak vnútorné, napríklad stres, strava, ale aj vonkajšie spôsobené prostredím, v ktorom človek žije a pracuje, ako sú prísun prirodzeného svetla a kvalita umelého osvetlenia. Centrálne hodiny sa teda každý deň "nastavujú" pôsobením svetla a stravou, ktorú človek prijíma. Podľa týchto hodín sa synchronizujú aj vnútorné hodiny jednotlivých orgánov v tele.



Seratonín, hormón šťastia


osvetlenie obývačky stropné kruhové svietidlo LED svetelný strop
Čím silnejší zdroj svetla, tým väčšia by mala byť difúzna plocha, ktorá svetlo do priestoru rozptyľuje

Seratonín je zodpovedný za dobrú náladu, optimistické myslenie a pocit zasýtenia. Pomáha organizmu vytvárať a udržať si pozitívne emócie a náladu. Hrá dôležitú úlohu v tom, ako sa človek každodenne cíti. Pri nízkej hladine seratonínu pociťujeme stres, depresiu, úzkosť, sme citlivejší na bolesť a môžeme mať problémy s pamäťou. Jeho tvorbu podporuje počas dňa svetlo a je závislý na množstve svetla, jeho nedostatok sa môže prejaviť hlavne v zimných mesiacoch, keď nie je dostatočný prísun slnečného svetla. Toto môže byť príčinou úzkostných a depresívnych stavov počas zimných mesiacov.



Melatonín, hormón spánku


osvetlenie detskej ambientné podsvietenie stropné svietidlo s podsvietením svetelné stropy
Super teplé svetlo, nočné LED 2200 K, neblokuje vylučovanie spánkového hormónu

Ďalším dôležitým hormónom je melatonín, hormón tmy a spánku. Melatonín vylučuje ľudské telo v noci, pričom jeho koncentrácia v ľudskom organizme kulminuje približne okolo tretej hodiny ráno. Melatonín je zodpovedný za zdravý spánok a pekné sny. Jeho tvorba začína vo večerných hodinách, kedy sme vystavení viac menej umelému osvetleniu, a končí v ranných hodinách.



Najnovšie štúdie, ktoré objavili nový tretí typ fotoreceptorov v ľudskom oku, ktorý je citlivý na modrú zložku svetelného spektra zistili, že práve svetlo riadi produkciu melatonínu v tele. Inak povedané, to aké svetlo preniká cez naše oko priamo ovplyvňuje tvorbu melatonínu a tým pádom aj kvalitu nášho spánku, čo ďalej ovplyvňuje krvný obeh, krvný tlak, telesnú teplotu, starnutie a imunitu. To znamená, že použitie nevhodného osvetlenia, napríklad studeného svetla, vo večerných hodinách spôsobuje potlačenie produkcie melatonínu a tým pádom degraduje kvalitu nášho spánku a regenerácie nášho tela. Naše oči sú tak citlivé na svetlo, že dokonca v nočných hodinách, keď sa prebudíme čo i len na toaletu, stačí iba na 10 sekúnd zapnúť svetlo, ktoré obsahuje modrú zložku svetla a naše oči pošlú nášmu mozgu informáciu, že je deň a produkcia melatonínu sa zastaví až na 90 minút. My sa síce vrátime do postele a pokračujeme v našom spánku, ale kvalita spánku sa úplne zmenila.



Kortizol, hormón stresu


osvetlenie kancelárie denné svetlo svetelné stropy
Studené biele svetlo 5000 K+ nás udržuje v strese

V ranných hodinách (približne medzi 7-8h ráno) by sa produkcia melatonínu mala znížiť a hladina kortizolu (stresového hormónu) dosiahnuť svoje maximum. Kortizol je hormón aktivity, pohybu a stresu. Jeho maximum je v ranných hodinách a počas dňa postupne klesá. Jeho produkciu v našom tele ovplyvňujú rôzne faktory ako sú stres, kofeín, nekvalitný a nedostatočný spánok a podobne. Zvýšenie produkcie kortizolu však dokáže ovplyvniť aj svetlo a to najmä biele (studené) svetlo. Pokiaľ sme vystavení studenému svetlu príliš často, jeho produkcia sa môže zvýšiť čo môže spôsobiť rôzne problémy: obezitu, depresie, vredy, srdcovo-cievne problémy, oslabenie imunity, impotenciu, neplodnosť a problémy s pamäťou.


osvetlenie obývačky závesné svietidlo nepriame svetlo svetelné stropy
V miestnostiach, kde v poobedných hodinách po práci trávime čas relaxom by sme mali svietiť teplým svetlom

Ľudia, ktorí sú dennodenne vystavení studenému svetlu aj vo svojich domácnostiach, sú neustále vystavení stresu, nevedia si oddýchnuť a majú nekvalitný spánok. Na Slovensku sú veľmi populárne LED žiarovky a svietidlá s chladným bielym svetlom, dokonca ich v obchodoch obchodníci ponúkajú ako náhradu za denné svetlo lebo sa farebne približujú dennému svetlu, ale nevedemky tak ubližujú svojim zákazníkom.



Ako si vybrať kvalitné umelé svetlo?



Kvalitné svetlo nie je len o farbe svetla ako je to často mylne chápané. Keď hovoríme o dennom svetle tak musíme brať do úvahy množstvo parametrov, ktoré musíme dodržať, aby sme sa čo i len priblížili svetlu ako z oblohy a jeho kvalite. Keď si uvedomujeme všetky požiadavky, ktoré má kvalitné svetlo spĺňať, posledná a najdôležitejšia vec, ktorú musíme vyriešiť je nájsť vhodné svietidlá a spôsob svietenia aby sme všetky tieto parametre dodržali.



Aké parametre spĺňa kvalitné svetlo?


Prečítajte si viac parametroch, ktoré má kvalitné svetlo spĺňať a prečo sú svetelné stropy a svietidlá lumilogy zdravou alternatívou osvetlenia interiéru.






 

návrh osvetlenia svetelná štúdia osvetlenie na mieru svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



539 views
bottom of page