top of page

V ploche SVETLA je sila: Bodovému osvetleniu sa pri zariaďovaní vyhýbajte

Updated: Mar 21


Jesenná únava súvisí so zníženou mierou prirodzeného denného svetla v našich domovoch alebo pracovnom prostredí. Okrem kľúčovej teploty svetla je dôležité aj to, aby svetlo bolo do priestoru distribuované rovnomerne.



Ak by ste chceli nedostatok denného svetla riešiť kúpou viacerých bodových svetiel, tak vás sklameme, pretože tak by ste svetla síce mali viac, ale vaše oči by boli nútené neustále preostrovať a vo výsledku by ste boli ešte viac unavení.




Rovnomernosť osvetlenia je kľúčová


Ideálnym riešením je, že svieti celá plocha stropu, prípadne jej značná časť. V zásade platí, že čím je osvetlenie silnejšie, tým by mala byť plocha, ktorá tento silný zdroj svetla rozptyľuje, väčšia. Čo teda robiť, aby ste si viac neuškodili ako pomohli pri úprave osvetlenia v domácnosti počas tmavých jesenných a zimných dní?



Veľkosť difúznej plochy je dôležitá



Používajte osvetlenie, ktoré disponuje čo najväčšou difúznou plochou. Nerovnomerne osvetlený priestor spôsobuje neustále sa prispôsobovanie zrenice oka a teda rýchlu únavu očných svalov. Toto sa ďalej prejavuje bolesťou očí, celkovou únavou, nevoľnosťou a v kritických situáciách aj migrénou. Takéto stavy spôsobujú hlavne bodové zdroje svetla, úzko vyžarujúce silné svetlo, ktoré v priestore tvoria veľké rozdiely jasov a tieňov. Najlepším riešením sú svietidlá rovnomerne rozptyľujúce svetlo do priestoru s čo najväčšou difúznou plochou, ktorá neoslňuje a zároveň zabezpečí dostatočnú intenzitu a rovnomernosť osvetlenia.



Používajte odrazové plochy


led štrbina svetelné stropy nepriame osvetlenie chodby štúdio svetla

Bodové svetlo treba smerovať v prípade, že sa smerovať dá, skôr na bielu plochu, stenu alebo strop, ktorá svetlo odrazí do miestnosti. Takto odrazené svetlo vie poskytnúť dostatok svetla pre váš komfort, musia však byť použité dostatočne silné LED zdroje. Takisto sa dajú stmievať alebo v prípade potreby meniť teplotu bieleho svetla či nastavovať farby RGB.




Dbajte na kvalitu difúzora


Pri výbere osvetlenia treba dbať na kvalitu difúzora. Textilné alebo hrubé plexisklové difúzory síce svetlo rozptýlia, ale veľa ho aj pohltia a v niektorých prípadoch aj menia farbu tohto svetla. Pri LED osvetlení je dôležité zabezpečiť rozptyl svetla tak, aby sme vnímali len efekt, tzn. svetlo a nie zdroje, LED čipy. Veľa iných difúzorov (napr. opálové plexisklo alebo rôzne textilné difúzory) nie je schopná zabezpečiť súlad efektivity, úspory a dizajnu, väčšinou je jedna vlastnosť na úkor druhej. Nami používaná membrána originál Barrisol spĺňa všetky požiadavky a aj vďaka nej je dizajn svietidiel lumilogy na vysokej úrovni oproti konkurenčným produktom.


osvetlenie oývačky stropné kruhové svietidlo nepriame svetlo lumilogy CIR štúdio svetla

 

osvetlenie kuchyne plošné svietidlo lumilogy REC led panel štúdio svetla

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



260 views
bottom of page