top of page

Nočné LED 2200K: Svetlo pre zdravý spánok

Updated: Mar 21

V jesenných a zimných obdobiach zvykneme v našich domácnostiach svietiť dávno po tom, ako zhasne prirodzený zdroj svetla, Slnko. Každý z nás sa iste rád pozerá na jeho západ a práve táto farba svetla by mala byť prítomná v našich príbytkoch približne dve hodiny pred spaním.


jantárová biela super teplé svetlo 2200K nočné LED svetelné stropy lumilogy
Svietidlo lumilogy LOOP T 1200 LED AMBIENT s ambientným podsvietením

Super teplá biela, teplota svetla 2200K, obsahuje iba minimálny podiel modrej zložky svetla a je ideálnou voľbou večer po 19h, kedy sa začína vylučovať spánkový hormón melatonín. Super teplé svetlo neblokuje produkciu tohto hormónu a tým pádom podporuje zdravý spánok. Kvalitný spánok je pre regeneráciu nášho tela a prekonanie jesennej únavy kľúčový, preto by sme super teplým svetlom mali svietiť od 19h večer v miestnostiach, kde trávime vo večerných hodinách čas, v obývačke, spálni či detskej izbe.




Svetlo ovplyvňuje tvorbu spánkového hormónu


Spánkový hormón melatonín náš organizmus vylučuje v noci, pričom jeho koncentrácia v ľudskom tele dosahuje svoje maximum približne okolo tretej hodiny ráno. Melatonín je zodpovedný za kvalitný zdravý spánok, jeho tvorba začína vo večerných hodinách medzi 19 - 21h a končí v ranných hodinách.


osvetlenie spálne nočné LED nepriame svetlo svetelné stropy lumilogy
Svietidlo lumilogy TRI SLIM 900 LED AMBIENT s nepriamym svetlom a orechovým dekórom

Štúdie, ktoré objavili tretí typ fotoreceptorov v ľudskom oku, ktorý je citlivý na modrú zložku svetelného spektra zistili, že práve svetlo riadi produkciu melatonínu v tele. To aké svetlo preniká cez naše oko priamo ovplyvňuje tvorbu melatonínu a tým pádom aj kvalitu nášho spánku, čo ďalej ovplyvňuje krvný tlak, krvný obeh, telesnú teplotu, starnutie a imunitu. Použitie nevhodného osvetlenia vo večerných hodinách, napríklad svetla, ktoré obsahuje veľa modrej zložky, spôsobuje potlačenie produkcie melatonínu a tým pádom degradáciu kvality nášho spánku a regenerácie nášho tela. Naše oči sú tak citlivé na svetlo, že v noci stačí iba na 10 sekúnd zapnúť svetlo, ktoré obsahuje modrú zložku a naše oči okamžite pošlú informáciu mozgu, že je deň a produkcia melatonínu sa zastaví až na 90 minút. My sa síce vrátime do postele a pokračujeme v spánku, ale kvalita nášho spánku sa výrazne zmenila.



Ideálne v nepriamom osvetlení


nočné LED 2200K jantárové svetlo nepriame svetlo svetelné stropy lumilogy
Kompozícia trojuholníkových svietidiel lumilogy TRI a svetelné štrbiny s nočnými LED 2200K

Super teplé svetlo 2200K odporúčame a používame obzvlášť v nepriamom svetle. Odrazom svetla od stropu alebo steny sa efekt príjemnej večernej nálady ešte umocní.



Indirect, doplnok svetelnej výbavy svietidiel lumilogy



Doplnok svetelnej výbavy Indirect je najobľúbenejší doplnok svietidiel lumilogy využívaný najmä večer práve so super teplou bielou farbou svetla. Nepriame svetlo je samostatne ovládaný LED okruh, ktorý na večer dotvorí príjemnú ambientnú atmosféru, čím nám pomôže pri oddychu a regenerácii nášho tela.



Super teplé svetlo si samozrejme nájde svoje využitie aj v nepriamom svetle v podobe svetelných ríms a štrbín, v LED profiloch zafrézovaných v nábytku alebo v spálni aj v na mieru vyrobenom podsvietenom baldachýne.


Vhodným spôsobom osvetlenia môžeme priamo ovplyvniť náš život v interiéri, našu duševnú pohodu a z dlhodobého hľadiska aj náš zdravotný stav. Zimné depresie a únava môžu byť pre nás minulosťou.


 

jantárová biela teplé svetlo 2200K zdravé svetlo melatonín

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



4,030 views
bottom of page