top of page

Osvetlenie domu v Bernolákove: Premenili sme víziu architekta na realitu

Updated: Mar 21

Architekt nás oslovil svojím konceptom osvetlenia, a my sme ho preniesli do reality v podobe svietidiel na mieru. Naša práca nielen esteticky obohatila interiér, ale plne zohľadnila potreby a pohodu obyvateľov. Vytvorili sme svetlo s biodynamickými vlastnosťami a flexibilitou, čím sa stalo nielen dizajnovým prvkom, ale aj účinným nástrojom na vytvorenie optimálnych svetelných podmienok v celom dome navrhnutým architektom. Tento nadčasový koncept interiéru a osvetlenia vznikol, verte neverte, až pred 10 rokmi.


osvetlenie rodinného domu v bernolákove dom architekta komplexné riešenie osvetlenia štúdio svetla domáca automatizácia loxone


Skutočne svetlo v harmónii s interiérom


Projekt je peknou ukážkou toho, čo znamená osvetlenie v harmónii s interiérom, kedy osvetlenie je jeho neoddeliteľnou súčasťou a dotvára atmosféru celého priestoru. Celkové riešenie osvetlenia nie je len funkčné, ale aj esteticky príjemné, prináša do interiéru kvalitné svetlo na každý účel a zároveň tvorí dizajnový prvok v dokonalej harmónii s ďalšími zariaďovacími prvkami. Je to precízne premyslený koncept, ktorý dal vzniku priam umeleckému dielu. Architektonickému a dizajnérskemu skvostu z roku 2013, ktorý sa po skúške časom ukázal ako vskutku nadčasové dielo.




Unikátne riešenie v obývačke, svetelné tubusy prinášajú biodynamické svetlo


Najzaujímavejším svetelným prvkom v celom interiéri sú na mieru vyrobené svetelné tubusy, polykarbonátové tyče, ktoré vďaka zabudovania do dutín trimless spôsobom tvoria súčasť stropu. LED sústava v týchto netradičných svietidlách bola tiež riešením na mieru a to vrátane na mieru vyrobeného hliníkového chladiča, čím sme zabezpečili kvalitnú dlhú prevádzku našich svetelných zdrojov.


osvetlenie obývačky LED osvetlenie na mieru svetenlé tubusy tunable white štúdio svetla loxone

Human centric prístup k osvetleniu


Svietidlá sme rozdelili do viacerých svetelných zón, pričom každá zóna bola vybavená nastaviteľnou bielou LED sústavou s rozsahom od 2700 do 5000K. Táto škála teplôt od teplej bielej po studenú bielu umožňuje simulovať prechod slnka oblohou, prispôsobiť sa denným rituálom a aktuálnym činnostiam obyvateľov. Výsledkom bolo "human centric" osvetlenie, ktoré ide nad rámec tradičných svietidiel a dokáže sa dynamicky prispôsobiť potrebám ľudí v rôznych časoch dňa.



Celkový výsledok poskytuje ideálne podmienky nielen na relax, ale aj na prácu, keďže osvetlenie sleduje prirodzený cyklus denného svetla, podporujúc optimálnu pohodu a výkon obyvateľov domu.




Plánujete nové bývanie?


Obráťte sa na odborníkov na kvalitné riešenia osvetlenia v harmónii s interiérom. Navrhneme ideálne human centric osvetlenie pre vás na mieru.







Riešenie osvetlenia na magnety


V projekte sme čelili zaujímavej výzve, ako osvetliť kuchyňu s dreveným obkladom na strope, kde strop mal iba minimálnu hĺbku. S cieľom vytvoriť esteticky príjemné a funkčné riešenie sme sa rozhodli využiť kovovú platňu a bodové svietidlá s magnetickým uchytením. Toto inovatívne riešenie nielen splnilo funkčné požiadavky, ale aj ladilo s celkovým dizajnom interiéru navrhnutým architektom.


osvetlenie kuchyne bodové svietidlá na magnety loxone smart home intelignentné ovládanie svietidiel štúdio svetla

Kovová platňa, ktorú sme umiestnili nad drevený obklad plnila kľúčovú úlohu v inovatívnej inštalácii osvetlenia. Prostredníctvom precízne vyfrézovaných dier v drevenom strope sme vytvorili priestor pre subtílne trimless svietidlá. Počas inštalácie sa svietidlá jednoducho vsunuli do týchto vyfrézovaných dier a vďaka integrovaným magnetom sa automaticky prichytili na kovovú platňu.


Pohyb svetla tam, kde ho práve potrebujeme



V kuchyni sme vytvorili kompozíciu mnohých malých bodových svietidiel, ktorých ovládanie sme rozdelili do viacerých svetelných okruhov. Týmto spôsobom sme vytvorili "oblak svietidiel", ktorý sa dá pohybovať a prispôsobiť podľa potreby. Toto inteligentné a flexibilné ovládanie svetla umožňuje presne prispôsobiť osvetlenie podľa aktuálnej činnosti v kuchyni.



Osvetlenie ako súčasť stropu


V kúpeľni, toalete a v izbe na poschodí sme minimalizovali rušivé prvky a vytvorili osvetlenie, ktoré bolo nenápadnou súčasťou stropu, čo dokonale splynulo s celkovým minimalistickým konceptom interiéru.



Celostropné riešenie osvetlenia alebo zabudované riešenie úplne na mieru


Voľba svetelného stropu z originálnej membrány Barrisol v kúpeľni a toalete sa ukázala ako ideálne riešenie. Tento prístup nielenže vytvoril čistý a elegantný dizajn, ale aj zabezpečil rovnomerné a príjemné osvetlenie bez tvorby nežiaducich tieňov. Tým, že svieti celá plocha stropu je distribúcia svetla v priestore vskutku dokonalá, čím sme v kúpeľni eliminovali potrebu podsvietenia zrkadiel. Vďaka svojim izolačným a vodeodolným vlastnostiam Barrisol membrána zároveň chráni strop pred tvorbou plesní.


svetelný strop na mieru led svietidlá loxone štúdio svetla osvetlenie pracovne
Zabudovaný svetelný strop v tvare trojuholníka na mieru s biodynamickým svetlom

V izbe na poschodí sme zvolili odlišný prístup. Namiesto celostropného svetelného stropu sa v sadrokartónovom strope vytvoril kastlík, ktorý poskytol priestor pre individuálny, zabudovaný svetelný zdroj. Tento koncept osvetlenia, s použitím tenkej Barrisol membrány, vytvára v miestnosti dojem otvorenej strechy alebo svetlíka, čo prispieva k príjemnej atmosfére a prirodzenému svetlu ako z oblohy.



Lineárne osvetlenie zohráva v interiéri významnú rolu


led pás na mieru osvetlenie čitateľského kútika domáca automatizácia loxone štúdio svetla
Čitateľský kútik s lineárnym svietidlom s možnosťou nastavenia intenzity

V dizajnovej pracovni sme lineárne LED profily zabudovali do dreveného obkladu pred oknom a ich ovládanie rozdelili do troch svetelných zón. S využitím rovnakého zdroja svetla ako v obývacej miestnosti sme obyvateľom poskytli možnosť individuálne nastavovať farebnú teplotu od teplej bielej po studenú bielu. Týmto spôsobom sme vytvorili ideálne podmienky na prácu nielen počas dňa, ale aj večer, podporujúc pohodu a efektivitu v tejto dizajnovej pracovni.



LED štrbiny v kuchyni a kúpeľni v našom projekte neslúžia len ako intenzívny zdroj príjemne rozptýleného nepriameho svetla, ale zohrávajú aj úlohu efektívneho navádzacieho prvku. Keď obyvatelia domu vstúpia do kuchyne alebo kúpeľne v noci, LED štrbiny sa aktivujú na minimum intenzity, čím vytvárajú jemný náznak svetla.




O komfortné ovládanie sa postaral inteligentný systém Loxone


Osvetlenie sme spravili ešte inteligentnejším vďaka Loxone systému. Táto moderná automatizácia nám umožnila dosiahnuť úplnú kontrolu nad osvetlením v celom dome. Obyvatelia domu môžu jednoducho prispôsobiť intenzitu, farebnú teplotu a dokonca aj programové scenáre podľa svojich potrieb a preferencií.


domáca automatizácia loxone rodinný dom architekta v bernolákove osvetlenie na mieru štúdio svetla bratislava

Domáca automatizácia sa ale postarala o viac ako len ovládanie osvetlenia. Moderné domácnosti vyžadujú sofistikovaný prístup k riadeniu osvetlenia, tienenia, kúrenia a veľa ďalších technológií. Tým, že sú všetky tieto technológie prepojené jedným systémom nadobúdajú aj ďalšie funkcie, ktoré by pri ich individuálnom manuálnom ovládaní inak neboli využité.


Jednou z kľúčových výhod je možnosť hromadného ovládania. Pri odchode z domu stačí stlačiť jedno tlačidlo pri vchodových dverách a celý ekosystém sa prepne do šetriaceho režimu. Osvetlenie sa vypne, kúrenie sa optimalizuje a energia sa úsporne využíva.


Cieľom komplexnej domácej automatizácie je dosiahnuť komfort. Systém Loxone sme navrhli tak, aby ovládanie bolo pre užívateľa maximálne komfortné, jednoduché a intuitívne. Namiesto toho, aby bol užívateľ otrokom systému, Loxone slúži v jeho prospech. Prispieva k optimálnemu fungovaniu domova a zabezpečuje, že technológie slúžia k pohodlnému životnému štýlu.



Chcete vidieť viac?


Pozrite si fotogalériu projektu v našej galérii realizácií alebo si prečítajte viac o tomto architektonickom skvoste.







Naše riešenia osvetlenia sa od realizácie posunuli na ešte vyššiu úroveň


Neustále inovujeme a prinášame na Slovensko produkty a technológie svetovej úrovne. V roku 2021 sme v Pezinku otvorili novú výrobnú halu s najmodernejším vybavením s rozlohou vyše 1000m2.



Osvetlenie vyrábame na mieru a navrhujeme a tlačíme vlastné 3D komponenty, aby naše riešenia osvetlenia spĺňali požiadavky aj tých najnáročnejších klientov. Tým, že máme výrobu osvetlenia plne pod kontrolou a dôverne poznáme všetky materiály a komponenty za naše výrobky ručíme nadštandardnou 10 ročnou zárukou. Obráťte sa na nás a splníme vaše sny o skutočne kvalitnom v svetle v dokonalej harmónii s interiérom aj vám.





 

led bodové svietidlá na magnety osvetlenie kuchyne smart home loxone štúdio svetla bratislava

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



948 views
bottom of page