top of page

Plánujete stropné chladenie? Nezabudnite myslieť aj na osvetlenie

Updated: Mar 21

Plánujete realizovať stropné chladenie no osvetlením ste sa ešte nezaoberali? Inštalácia osvetlenia v stropoch s chladiacimi systémami si vyžaduje dôkladné zváženie a plánovanie. V tomto blogu vás oboznámime s typmi stropného chladenia, prečo treba na osvetlenie myslieť predom, spraviť prípravu pre osvetlenie počas realizácie chladených stropov a ako bezpečne inštalovať osvetlenie do stropov s chladiacimi systémami.


závesný luster do obývačky stropné chladenie bezpečná inštalácia osvetlenia do stropov s chladením lumilogy


Typy stropných chladiacich systémov


Existujú tri hlavné typy systémov stropného chladenia, s ktorými sa pri inštalácii osvetlenia stretávame: v betónovom jadre, pod omietkou a v sadrokartónových platniach. Každý typ má svoje špecifické aspekty, ktoré zohľadňujeme pri inštalácii svietidiel.


typy chladiacich systémov stropné chladenie sadrokartón betón omietka inštalácia osvetlenia do stropného chladenia
Zdroj: https://zdravechladenie.sk/pre-domacnost/montaz-stropneho-chladenia/

Systém chladenia v sadrokartónových platniach

Sadrokartónové stropné systémy sa ľahko inštalujú a sú vhodné do takmer každého typu budovy. Obzvlášť sa využívajú všade tam, kde sa nedá montovať na mokro, príkladom sú drevostavby či podkrovia. Proces sa začína inštaláciou dreveného roštu, na ktorý sa umiestnia sadrokartónové platne. Platne sa bežne dodávajú v hrúbkach 3 cm alebo 1,5 cm a majú predvŕtané montážne otvory, ako aj zabudované chladiace rúrky. Vďaka tomu sa dajú ľahko integrovať do existujúcej konštrukcie.

Podomietkový systém chladenia

Systém chladenia v betóne



Inštalácia osvetlenia do stropov so stropným chladením


Inštalácia osvetlenia do stropov s chladiacim systémom si vyžaduje starostlivé plánovanie a zváženie každého kroku - od výberu svietidiel, ktoré sú vhodné na použitie do stropov s nainštalovaným chladiacim systémom, až po prípravu zapustených krabíc pre bezpečnú inštaláciu do stropu s chladením v betóne, aby všetko prebehlo hladko a bezpečne, bez poškodenia existujúcich rúrok chladenia alebo káblov počas inštalácie svietidiel.


stropné chladenie v betónovom jadre príprava pre osvetlenie chráničky na káble v betóne
Vynechanie miesta pre stropné svietidlá, osadenie chráničiek a zápustných boxov pre bezpečnú inštaláciu


Dôležitá je príprava už počas realizácie hrubej stavby


Pri inštalácii osvetlenia do stropu s chladením v betóne je dôležité urobiť prípravu vopred, osadiť zápustné boxy pre bezpečnú inštaláciu osvetlenia a natiahnuť chráničky na káble, ktoré sa následne spolu s rúrkami stropného chladenia zalejú betónom a vytvoria monolit stropu. Tým, že sa spraví príprava počas realizácie stavby sa pri inštalácii osvetlenia vyhneme navŕtaniu do niektorej z rúrok chladenia prechádzajúcej stropom.



Samozrejme príprava je dôležitá aj pri iných typoch chladiacich systémov, pod omietkov a v sadrokartónových platniach. Ideálne je mať pred realizáciou chladenia hotový návrh osvetlenia, podľa ktorého sa upraví návrh chladenia a vynechá sa miesto pre kotvenie svietidiel do stropu.



Aké svietidlá je vhodné inštalovať do chladených stropov?


V prípade väčších centrálnych svietidiel navrhujeme závesné alebo stropné odsadené modely, kvôli prúdeniu vzduchu. Zároveň pri väčších prstencových závesných svietidlách, napr. v obývačke, je potrebné vynechať pozície v chladení len v mieste závesných bodov.



Samozrejme aj pri chladiacich systémoch treba myslieť na to, aké parametre má kvalitné svetlo spĺňať a podľa nich sa pri výbere svietidiel riadiť. Kvalitné osvetlenie je súhrn parametrov. Nie je len o farbe svetla, ale aj o intenzite, veľkosti difúznej plochy a indexu podania farieb CRI. Platí, že čím väčšia difúzna plocha, tým lepšia rovnomernosť svetla v priestore. Zároveň, tým že vysokú intenzitu svetla rozložíme v ploche svetlo bude na pohľad príjemné, nebude nás oslňovať a zabezpečí maximálny svetelný komfort v miestnostiach, kde trávime hodiny času denne ako obývačka, kuchyňa, pracovňa či detská izba. Svietidlá značky lumilogy vznikli na technológii svetelných stropov a prinášajú do interiéru kvalitné svetlo ako z oblohy.


Osvetlenie má na správne fungovanie nášho tela a duševnú pohodu výrazný vplyv a určite by sa nemalo podceňovať. Kvôli potrebnej príprave počas realizácie stavby je návrh osvetlenia od odborníka, svetelného technika, v prípade stropných chladiacich systémov obzvlášť dôležitý.



Plánovaním v dostatočnom predstihu môžete mať zápustné osvetlenie aj v betóne



To, že budete mať betónové stropy, či už s alebo bez stropného chladenia, neznamená, že nemôžete mať zápustné osvetlenie. Špeciálne zápustné krabice do betónu s minerálnou doskou nám umožňujú svietidlá do stropu zapustiť alebo využiť zápustné rozetky pre závesné osvetlenie, ktoré bežne používame pri sadrokartónových stropoch. Dôležitá je ale opäť príprava už počas realizácie hrubej stavby.



Systém pre skrytý záves



bechter zápustný box do betónu pre osvetlenie a skrytý záves

Zápustné boxy do betónu nám umožňujú realizovať aj minimalistickú prechodku kábla do stropu, tzv. skrytý záves a tým posunúť estetiku závesného riešenia osvetlenia na ešte vyššiu úroveň. Tým, že sa vytvorí dutina v strope, v ktorej sa spraví prechod kábla odpadá potreba použitia klasickej stropnej rozety.



Máte už hotové stropné chladenie a neviete si s riešením osvetlenia rady?


Pokiaľ je chladenie už zrealizované a na riešenie osvetlenia sa nemyslelo predom, stále je možné realizovať aj závesné osvetlenie, no môže to byť riskantné. S úchytom svietidiel do chladených stropov už ale máme kopec skúseností, rovnako ako aj profesionálne vybavenie - termovíznu kameru a endoskop pre detekciu rúrok stropného chladenia v strope a tým pádom nájdenie bezpečných pozícií pre záves svietidla a vŕtanie do stropu. Dôležité je podotknúť, že svietidlá na strop nelepíme, ale kotvíme, aby boli nainštalované bezpečne.




Obráťte sa na nás


Dajte nám vedieť o vašom projekte a využite možnosť bezplatnej konzultácie v našom showroome alebo online. So správnymi znalosťami a prípravou môžete mať stropné chladenie spolu s osvetlením podľa vašich predstáv.






 

kompozícia drevených svietidiel stropné chladenie inštalácia svietidiel do stropného chladenia bratislava

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



1,645 views
bottom of page