top of page

Prečo sú svetelné stropy a svietidlá lumilogy zdravá alternatíva osvetlenia interiéru

Updated: Mar 21

Snahou a cieľom umelého osvetlenia je sa čo najviac priblížiť dennému svetlu. Denné svetlo predstavuje súhrn požiadaviek a parametrov, ktoré je potrebné splniť aby sme sa čo najviac priblížili rôznym svetelným scenárom denného svetla. Inšpiráciu máme v oblohe. Chceme do interiéru dostať obrovskú intenzitu tak, aby nás neoslňovala, aby nám neubližovala. Snažíme sa dostať svetlo s parametrami čo najviac blížiacemu sa dennému svetlu.


Osvetlenie jedálne závesné svietidlo osvetlenie kuchyne LED svetelný strop
Svetelný strop REC CUSTOM v kuchyni a svietidlo lumilogy LOOP T 1200 nad jedálenským stolom


Parametre, ktoré musí kvalitné umelé svetlo splňať


Kvalitné svetlo nie je len o farbe svetla ako je to dnes na Slovensku chápané. Keď sa spýtate v obchode so svietidlami, aby vám odporučili denné svetlo, ponúkajú vám svietidlá a žiarovky s chladným svetlom často nad 5000K a v tých najhorších prípadoch aj nad 6000K. Keď hovoríme o dennom svetle, musíme brať do úvahy množstvo parametrov, ktoré musíme dodržať aby sme sa čo i len priblížili skutočnému svetlu ako z oblohy a jeho kvalite.



Farebné podanie CRI


osvetlenie detskej stropné LED svietidlo na mieru svetelné stropy
Trojuholníkové svetidlo lumilogy TRI 900 LED SMART s metalickým dekórom

Musíme dbať na kvalitu svetla a teda farebné podanie CRI. Tento údaj nám hovorí o tom, koľko farieb budeme reálne v priestore vnímať pod daným svietidlom. Pri dennom svetle vidíme všetky farby v priestore, kdežto pri umelom svetle sa k tomuto číslu, najmä pri moderných LED zdrojoch, môžeme len priblížiť. Od toho koľko budeme farieb v priestore reálne vnímať závisí, ako bude priestor na nás pôsobiť a či budeme vidieť živé a pestré farby objektov, ktoré sa v priestore nachádzajú. To ako vnímame farby v priestore môže ovplyvňovať našu náladu, dokonca aj vyvolať depresie, úzkosť a nevoľnosť.



Správna teplota svetla


osvetlenie spálne prstencové drevené svietidlo podsvietenie postele LED štrbina svetelné stropy
Čiastočne zabudované svietidlo lumilogy LOOP F 1500 LED SMART s dubovým dekórom

Musíme zvoliť tú správnu teplotu svetla alebo mať možnosť si ju prispôsobovať. V domácnostiach trávime čas hlavne ráno pred prácou a večer po práci, prípadne aj ak sme doma celý deň väčšinou preniká dostatok denného svetla do interiéru a umelé osvetlenie počas dňa ani nepoužívame. Z toho dôvodu odporúčame v domácnostiach používať najmä teplé farby svetla, aby sme vo večerných a skorých ranných hodinách nenarušili biorytmy v našom tele.



Pokiaľ máme priestor kde je vyslovene nedostatok denného svetla, tak odporúčame osvetlenie s možnosťou nastavenia teploty svetla medzi studenými a teplými odtieňmi.



Celková intenzita osvetlenia


osvetlenie obývačky LED závesné svietidlá svetelný strop
Lumilogy LOOP V 1500 LED AMBIENT, nepriame osvetlenie TV steny a kompozícia závesných svietidiel

Potom musíme dbať na celkovú intenzitu osvetlenia a teda v priestore by sme mali zabezpečiť zodpovedajúcu úroveň osvetlenia pre daný účel. Je to pre každú miestnosť iné a zvlášť v domácnostiach potrebujeme vytvoriť viacero úrovní osvetlenia, napríklad v obývačke, ktorá nám môže slúžiť aj na prácu, čítanie, oddych a relax. Toto vieme dosiahnuť napríklad použitím centrálneho svetla doplneného o ďalšie doplnkové a dekoračné osvetlenie, ktoré nám v priestore spolu zabezpečia aj vyššiu intenzitu a zároveň nám umožnia vytvoriť aj rôzne svetelné scenáre, navodiť atmosféru a tým aj náladu. Často sa stretávame so zákazníkmi, ktorí majú v strede obývačky síce krásny krištáľový luster za niekoľko tisíc eur ale v ňom čínske LED žiarovky studenej farby svetla. Výsledkom je nedostačujúca intenzita a ešte aj nekvalitné osvetlenie, ktoré ich drží svojou farbou neustále v strese.



Rovnomernosť osvetlenia priestoru


závesné svietdlá do šikmého stropu LED dubové svietidlo svetelný strop
Prstencové svietidlo lumilogy LOOP V 2000, obdĺžnikový REC CUSTOM a drevené svietidlo WOOD LINE

Tak ako aj vonku tak aj v interiéri rovnako dôležitá je aj rovnomernosť osvetlenia priestoru. Pokiaľ v priestore máme viacero svietidiel a druhov osvetlenia, musíme dbať na to, aby sme v priestore nemali veľké rozdiely jasu a tieňov a teda osvetlené a tmavé miesta. Čím máme viac takýchto nerovností naše oči sa neustále pri pohľade alebo pohybe s priestore prispôsobujú a pracujú. To nám môže spôsobiť bolesti očí, bolesti hlavy a únavu.



Prečo sú svetelné stropy zdravá alternatíva?


osvetlenie detskej stropné kruhové svietidlo LED svetelný strop
Kruhové svietidlo lumilogy CIR 800 s dubovým dekórom

Väčšina konvenčných svietidiel nie je schopná vygenerovať dostatočnú intenzitu a keď aj áno, veľkosť ich difúzora nie je postačujúca. Svietidlá oslňujú, čo je nepriaznivé a hlavne nezdravé. Najhoršie sú na tom napríklad bodové svietidlá, ktoré sú žiaľ na Slovensku veľmi obľúbené a používajú sa aj ako centrálne osvetlenie v rámci obývačiek, kuchyne, kúpeľne alebo v najhoršom prípade v rámci detských izieb, kde sú tieto svietidlá priam nebezpečné pre detské oko. Detské oči sú v prvých rokoch života veľmi citlivé na svetlo a veľmi ľahko im svetlo môže ublížiť. Deti veľmi často pozerajú do svetla, resp. pozerajú sa neustále smerom hore na nás a pritom ich bodové svietidlá môžu oslniť a ublížiť im. Pri celostropných riešeniach osvetlenia, svetelných stropoch a svietidlách lumilogy, nám tento nepriaznivý stav nehrozí. Svetelné stropy a svietidlá lumilogy sa vyznačujú hlavne veľkou difúznou plochou, ktorá rozptyľuje svetlo. Čím je difúzna plocha väčšia, tým je svetlo príjemnejšie a lepšie rozptýlené v priestore.



Svetelné stropy vznikli ako alternatíva ku konvenčným svietidlám ako snaha napodobniť oblohu a dostať denné svetlo do interiéru. Okrem kvalitného svetla s vysokým indexom podania farieb a možnosti nastavenia teploty farby svetla, svetelné stropy spĺňajú aj ďalšie kritériá denného svetla a teda dokážu do interiéru dostať obrovskú intenzitu a dokonale ju rozptýliť v priestore. Na základoch, skúsenostiach a technológii svetelných stropov postupom rokov vznikla kolekcia svietidiel lumilogy so širokými možnosťami individuálneho prispôsobenia už od jedného kusu. Už pri veľkosti 1000 alebo 1200 mm dokážeme do bežnej obývačky dostať intenzívne svetlo vhodné aj na príležitostnú prácu.


osvetlenie kúpeľne LED svetelný strop na mieru
Celostropný svetelný strop na mieru s plošnou sústavou LED GRID

Samozrejme čím viac svetla potrebujeme, tým väčšia musí byť aj difúzna plocha. Ideálnym prípadom sú svetelné stropy, ktoré pokrývajú celý strop alebo väčšiu časť nášho stropu. Vtedy vieme dosiahnuť intenzitu ako za slnečného dňa, kde zdroj svetla takmer ani nevnímame. Vzniká pocit otvorenej strechy, kedy máme pocit, ako keby sme boli vonku. Svetlo je dokonale rozptýlené v priestore. Takéto riešenia sú ideálne najmä pre detské izby, kde potrebujeme až na podlahe dosiahnuť dostatočne intenzívne svetlo a zároveň detskému oku neublížiť.


 

návrh osvetlenia svetelná štúdia osvetlenie na mieru svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



9,402 views
bottom of page