top of page

Svetelné zdroje: LED čipy a ich využitie v interiéri

Updated: Mar 21


svetelné zdroje LED čipy zdravé kvalitné svetlo svetelné stropy


Čo robí svetlo svetlom?


Je to zdroj svetla. Pod zdrojom myslíme to, čo priamo vyžaruje svetlo. Kedysi to boli žiarovky, potom žiarivky a postupne vývoj smeroval k LED zdrojom. Ten začal už od roku 1962 ale trvalo dlho, kým sa dostal do dnešnej podoby.




Výhody LED


LEDky sú výhodná voľba hneď z viacerých dôvodov:

  • pre svoju nízku spotrebu,

  • dlhú životnosť,

  • farbu svetla na želanie.


LED zdroj dnes vydrží svietiť až 50-100 tisíc hodín, to je pri 4 h svietenia denne viac ako 30 rokov. Úspornosťou ušetrí peniaze za energiu a zároveň prináša domov priam umelecké zážitky zo svetelnosti. LED vydá až 10x viac svetla ako obyčajná žiarovka pri rovnakom množstve energie.


LED sú odolné voči nárazom a nešetrnému zaobchádzaniu a ideálne pre použitie tam, kde je nutné časté vypínanie a zapínanie​. S LED zdrojmi viete využiť nábytok, steny, zábradlia, niky, štrbiny, rímsy a svetlom tak krásne modelovať priestor.




Triedené LED, na kvalite LED čipov záleží


Veľmi dôležitý údaj, čo o kvalite LED čipov prezradí viac, je to, či sú triedené. Znamená to zjednodušene, že pri výrobe LEDiek je každá jedna pretestovaná tak, aby spĺňala elektrické aj svetelno-technické parametre. Výhoda je tá, že pri takto pretestovaných LED čipoch sa nestáva to, že by jeden bod prestal svietiť. Okrem toho má celý LED pás rovnakú farbu LED čipov a takisto aj CRI (index podania farieb), čo je pri osvetlení veľmi dôležitý parameter. Do našich svietidiel lumilogy a svetelných stropov používame výlučne triedené LED čipy a máme dosah aj na parametre ako svietivosť, spomínaná CRI a účinnosť. Účinnosť znamená ľudovo povedané veľa muziky za málo peňazí, v prípade LEDiek muzika je svetlo a peniaze sú výkon elektrického prúdu. Naše LED majú účinnosť až 130 lm/W a považujú sa za vysoko svietivé.




Ďalšie využitie LED zdrojov v interiéri



Rímsa alebo štrbina?




Viete aký je rozdiel medzi rímsou a štrbinou? Rímsa používa strop ako odrazovú plochu a štrbina odráža svetlo od steny. Krásne vyzerá aj kombinácia tých dvoch. Keď použijeme dostatočne silné LED zdroje, vieme tak suplovať hlavné svetlo bez použitia ďalších svietidiel.


lineárne osvetlenie kúpeľne LED štrbina nad vaňou svetelné stropy
Osvetlenie kúpeľne pomocou štrbiny

LED sa dajú sa schovať aj do malých priestorov, bezpečne, napríklad štrbiny nad sprchou, majú možnosť stmievania, od naozaj jemného po fakt silné svetlo.


Závesné svietidlo LED nastaviteľná biela svetelné stropy
Studené vs teplé svetlo




LED poskytujú riešenie aj na to, keď chcete cez deň studené a večer príjemné teplé svetlo. Po skombinovaní LEDiek rôznych teplôt sa dajú následne miešať a tým vám vznikne tzv. nastaviteľná teplota bieleho svetla.





Máme samozrejme možnosť mať farebné LEDky, namiešať si akúkoľvek farbu z viditeľného spektra, takže si môžete vytvoriť atmosféru akú chcete.


Možností ako pracovať so svetlom je naozaj veľa a veríme, že sme vám ich dnes pár predstavili a inšpirovali vás.



O LEDkách sa môžete dozvedieť aj z nášho pravidelného vlogu.



 

svetelné zdroje LED čipy zdravé kvalitné svetlo svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete

interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



349 views
bottom of page