top of page

Spôsoby uchytenia (3. časť): Stropné prisadené a odsadené svietidlá

Updated: Mar 21

Záves je polovica svietidla. Možností spôsobov inštalácie našich svietidiel lumilogy je viac. Závesný, odsadený, prisadený, či dokonca zapustený v sadrokartóne. Prečo a kde by ste mali zvoliť prisadený alebo odsadený spôsob uchytenia a aké možnosti doplnkov svetelnej výbavy pri odsadených modeloch ponúkame? O tom všetkom sa dočítate nižšie.


osvetlenie obývačky a kuchyne na mieru svetelné stropy
Kompozícia prisadených TRI 600 a odsadeného TRI 900 v spojenom priestore kuchyne a obývačky


Prisadené svietidlá


Prisadené osvetlenie znamená, že sa plochou dotýka stropu, špára tam je minimálna, milimetrová. Je veľmi obľúbené, hodí sa do miestností s nižšou alebo štandardnou svetlou výškou.



Tento spôsob uchytenia je vhodný pre omietkové, sadrokartónové, drevené či betónové stropy. Pri nie úplne rovnom podklade sa ale môže stať, že pri prisadenom modeli si všimnete nerovnosti stropu.



Pri stropoch so stropným chladením by svietidlá nemali byť ku stropu prisadené úplne. Špára by mala byť väčšia, cca 3-4 cm, kvôli prúdeniu vzduchu. Pri špáre 3-4 cm sa už ale bavíme o odsadených modeloch.



Odsadené svietidlá




Nepriame podsvietenie


Spôsob uchytenia odsadením sa najčastejšie využíva v spojení s nepriamym svietením do stropu, ktorý odrazom rozptyľuje svetlo do miestnosti. Považujeme ho za doplnok svetelnej výbavy, ktorý je ovládaný samostatne.



Jeho prínosom je možnosť ambientného podsvietenia, ktoré sa večer postará o príjemnú intímnu atmosféru. Tento doplnok odporúčame práve do spální a obývačiek so superteplou farbou bieleho svetla 2200K, ktorá obsahuje minimálny podiel modrej zložky a pred spaním podporuje tvorbu hormónu spánku, melatonínu.



Doplnok nepriameho svietenia do stropu sa môže obohatiť ešte o ďalšie doplnky svetelnej výbavy, o nastaviteľnú teplotu bielej farby svetla (Tunable White) a o farby RGB, doplnok, ktorý funguje na princípe miešania červenej, zelenej a modrej farby, čím umožňuje namiešanie akejkoľvek farby z viditeľného spektra. Obzvlášť obľúbený je práve v detských izbách.



Montáž prisadených a odsadených svietidiel


stropné svietidlo na mieru LED svetelné stropy
Magnetický spôsob úchytu

Keďže konštrukcia svietidiel lumilogy je pomerne ľahká kvôli použitému materiálu, montáž či už prisadeného alebo odsadeného modelu je možná pomocou silných magnetov, ktorý každý unesie až 30 kg váhy. K tomu je ešte poistka v podobe zavesenia na lanko. Takýto magnetový systém umožňuje aj jednoduchšiu údržbu a upratovanie.




Môžu byť všetky modely lumilogy prisadené alebo odsadené?


osvetlenie obývačky prstencové svietidlo svetelné stropy
Prstencové svietidlo lumilogy LOOP V 2000 s doplnkom Indirect

Prstencové svietidlá lumilogy sa spravidla vešajú. Ale aj týmto spôsobom, vďaka možnosti nastavenia výšky závesu, vieme vytvoriť odsadenie 7-10 cm od stropu a docieliť rovnaký efekt ako pri odsadených modeloch a dať tam nepriame podsvietenie.



O prisadených a odsadených svietidlách sa môžete dozvedieť aj z nášho pravidelného vlogu.



 

osvetlenie obývačky a kuchyne stropné trojuholníkové led svietidlá lumilogy štúdio svetla

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



668 views

Related Posts

See All
bottom of page