top of page

Spôsoby uchytenia (1. časť): Závesné svietidlá

Updated: Mar 21

Záves je polovica svietidla. Možností spôsobov inštalácie svietidiel lumilogy je viac. Závesný, odsadený, prisadený, či dokonca zapustený v sadrokartóne. Prečo a kde by ste mali zvoliť závesný spôsob uchytenia a aké možnosti závesov ponúkame? O tom všetkom sa dočítate nižšie.


osvetlenie obývačky prstencový luster svetelné stropy
Svietidlo lumilogy LOOP W zavesené kolmo na lankách do šikmého stropu


Kedy zvoliť závesný spôsob uchytenia?


Určite v miestnostiach s vysokými stropmi. Vysoké stropy nepredstavujú pre svietidlá lumilogy žiadny problém. Dĺžku závesných laniek si vieme podľa potreby prispôsobiť a osvetlenie vieme vešať nielen do vysokých stropov, ale aj do vysokých a šikmých stropov.



Ideálne pre závesné spôsoby uchytenia vo veľkých priestoroch sú z estetického hľadiska práve prestencové svietidlá.




Typy závesov osvetlenia


Nie je záves ako záves. Typov závesov ponúkame hneď niekoľko, no použitie určitých typov závesov má svoje obmedzenia. Niektoré spôsoby závesov si vyžadujú predprípravu ešte vo fáze realizácie hrubej stavby a niektoré typy závesov potrebujú vhodný materiál stropu.



Záves na samostatných závesných lankách



Samostatné závesné lanká predstavujú subtílne riešenie zavesenia pomocou niekoľkých oceľových laniek a káblového vývodu v podobe malej rozetky. Na výber sú rôzne prevedenia závesov. Buď na samostatných lankách so samostatnou rozetkou alebo na samostatných lankách s rozetkou s funkciou závesného bodu.


Zápustné riešenie závesu


dizajnový závesný LED luster na mieru svetelné stropy
Zápustná minimalistická prechodka

V niektorých prípadoch vieme rozetku aj eliminovať, t. j. schovať ju do stropu. Na to ale potrebujeme mať dostatočný priestor v strope. Ideálnymi sú pre dané riešenie práve sadrokartónové stropy alebo aj liate stropy z betónu.


dizajnový závesný LED luster na mieru svetelné stropy
Zápustná rozetka

V prípade betónových stropov ale musela prebehnúť predpríprava ešte vo fáze realizácie hrubej stavby - vytvorila sa dutina v strope pre skrytý záves.



Záves do centrálnej rozety


Centrálna rozeta predstavuje dizajnový prvok, ktorý v sebe kombinuje závesné riešenie a káblový vývod. Možnosti závesu sú dve, buď kolmo na lankách do centrálnej rozety, ktorý odporúčame pri menších tvaroch, alebo šikmo - pri tomto riešení zavesenia musí byť uhol spravidla viac ako 45 stupňov.


V prípade svietidiel malých rozmerov, t. j. pre kruhové a trojuholníkové tvary do priemeru 800 mm, je možný záves na lankách aj do malej rozetky vo funkcii centrálnej rozety. Pri závese do jedného bodu je ale potrebné myslieť na dostatočnú výšku stropu.



Pohľadový kábel


závesné dizajnové LED svietidlo kábel svetelné stropy
Výber farebných prevedení pohľadových káblov

Okrem laniek, na ktorých je osvetlenie zavesené je dôležitá časť tohto riešenia aj kábel. Ten ponúkame najčastejšie v neutrálnej bielej, čiernej alebo priesvitnej verzii, ale tí extravagantnejší si môžu vybrať aj z rôznych farebných a vzorovaných prevedení káblov.



Napájanie po lankách


Kábel ale nie je vždy nutný. Za určitých podmienok môžeme použiť aj bezkáblové riešenie, tzv. napájanie po lankách, ktoré predstavuje minimalistické riešenie zavesenia buď do jedného bodu, t.j. do centrálnej rozety, alebo do viacerých bodov kolmo na strop.


Napájanie po lankách predstavuje najsubtílnejšie riešenie závesu svietidiel lumilogy, no je možné iba za určitých podmienok. Tým je dostatočný priestor na umiestnenie napájacieho zdroja, tzv. trafa do stropu alebo priamo do rozvádzača.



Rozety a rozetky


Rozetky si vyrábame aj sami. Máme vlastné dielne s ručnou výrobou, vyvíjame vlastné komponenty, ktoré tlačíme na 3D tlačiarni a nepretržite inovujeme. Tým pádom rozetky môžeme prispôsobovať aj pri dovozových svietidlách.



Koľko závesných bodov potrebujeme?


Počet závesných bodov, ktoré potrebujeme je závislých od modelu a veľkosti svietidla. Zatiaľ čo menším modelom stačia 3–4 závesné body, niektoré väčšie modely potrebujú závesných bodov aj 6 alebo 8.



Záves do chladených stropov


chladené stropy LED osvetlenie svetelné stropy
Vynechanie stropného chladenia pre závesné svietidlo

Máte chladené stropy a chcete závesné osvetlenie? Ideálne je na to myslieť ešte pred realizáciou samotného stropného chladenia, kde sa vynechajú pozície uchytenia. Ak chladenie už je zrealizované, závesné osvetlenie možné je, ale môže to byť riskantné.


chladené stropy LED osvetlenie svetelné stropy

S úchytom svietidiel do chladených stropov ale už máme kopec skúseností, rovnako ako aj profesionálnu výbavu - termokameru a endoskop pre detekciu rúrok stropného chladenia v strope a tým pádom nájdenia bezpečných pozícií pre záves svietidla.



O závesoch sa môžete dozvedieť aj z nášho pravidelného vlogu.



 

osvetlenie kuchyne zabudované osvetlenie svetelné stropy štúdio svetla

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



1,157 views
bottom of page