top of page

📷 3D prehliadka: Domáca automatizácia Loxone domu v Chorvátskom Grobe

Updated: Mar 21

Maximálny možný komfort ovládania všetkých funkcií domu bola ako naša, tak aj investorova priorita, preto sme stavili na inteligentnú domácnosť Loxone. Loxone sa vyznačuje svojou jednoduchosťou a intuitívnosťou ovládania všetkých funkcií, ktoré pri komplexnom riešení okrem iného aj spolu interagujú čím nadobúdajú ďalšie funkcie, ktoré by pri ich manuálnom ovládaní inak neboli využité. Domáca automatizácia Loxone má nespočet výhod, ktoré vám v našom článku v skratke priblížime.


osvetlenie exteriéru inteligentného domu loxone smart home štúdio svetla


Výhody komplexného riešenia domácej automatizácie


Komplexné riešenie má nespočet výhod v porovnaní s čiastkovým riešením. Tým, že sú technológie systémom poprepájané nadobúdajú aj ďalšie funkcie, ktoré by v prípade ich manuálneho ovládania inak neboli využité. Dobrým príkladom je prepojenie tienenia a kúrenia. Systém pozná polohu Slnka na oblohe, ak je v dome príliš teplo ako prvé zatiahne žalúzie a až v prípade, že zatiahnutím žalúzií nedôjde k zníženiu teploty v interiéri začne dom chladiť inými spôsobmi. Naopak v zime žalúzie vytiahne, aby dom ohrial.



Veľkým prínosom je aj hromadné ovládanie. Odchádzate z domu? Stlačením jedného tlačidla pri vchodových dverách prepnete celý ekosystém do šetriaceho režimu, vypnete osvetlenie, kúrenie a pod.


osvetlenie obývačky inteligentného domu loxone smart home štúdio svetla

Technológia sa každým dňom posúva dopredu, v moderných domácnostiach pribúda množstvo zariadení, ktoré treba ovládať a vzrastá aj celková náročnosť ovládania systému. Pokiaľ budeme všetko ovládať manuálne, nevyužijeme celý potenciál či už osvetlenia, tienenia, kúrenia alebo iných technológií v domácnosti. V moderných domácnostiach je počet úkonov už taký vysoký, že sa pre človeka stáva nekomfortným sa neustále zaoberať tým, či je všetko nastavené optimálne a efektívne.



Za celou podstatou komplexnej domácej automatizácie stojí jediné slovo, komfort. Loxone navrhujeme tak, aby ovládanie bolo pre užívateľa maximálne komfortné, jednoduché a intuitívne. Aby užívateľ nebol otrokom systému, práve naopak, aby mu systém slúžil v jeho prospech.



Je možné ovládať inteligentnú domácnosť cez smartfón?


Účelom ovládania inteligentnej domácnosti cez smartfón je mať možnosť ovládať komplexný systém do detailov, t. j. nastavovať a prispôsobovať jednotlivé režimy. Smartfón ale nie je vhodným ovládačom komplexných systémov, akým je Loxone pri každodennom použití. Na to sú vhodné nástenné tlačidlá, ovládače, senzory, automatické ovládanie a pod.




Riešenie domácej automatizácie na mieru


Úlohou nás ako integrátora je klientovi riešenie našiť na mieru podľa jeho očakávaní a tak, ako je zvyknutý. Aj v tomto projekte sa nám podarilo stotožniť s očakávaním klienta a dodali sme mu požadovaný komfort. Systém Loxone pokryl jeho potreby jednak z pohľadu množstva použitých technológií, ale aj z pohľadu jednoduchosti a intuitívnosti ich ovládania.

čierne sklenené tlačidlo loxone touch inteligentný dom štúdio svetla

Ovládanie je riešené sklenenými dotykovými tlačidlami Loxone Touch. Tým, že sa tlačidlo nachádza v každej miestnosti je politika ovládania všade rovnaká, opakuje sa a veľmi rýchlo sa človek ovládanie naučí aj vrátane audia a žalúzií. Klient pochopil princíp ovládania hneď pri vchodových dverách a ďalej celý dom ovládal bez akýchkoľvek problémov.


osvetlenie chodby svetelná štrbina senzor pohybu loxone štúdio svetla

Zároveň na chodbe a v kúpeľniach sú pre ešte väčší komfort aj senzory pohybu. Svietidlá sa rozsvecujú hneď pri vstupe a tým pádom sa v týchto miestnostiach tlačidlá viac menej ani nemusia používať.



Režimy domácej automatizácie


Dom má nastavené časové plány, režimy, ktoré definujú správanie všetkých jeho technologických prvkov. Keď je majiteľ mimo domu režim Out of Home dom stráži, tieni a svetlá sú vypnuté. Režim Dovolenka je podobný, ale počas dlhšej neprítomnosti majiteľa imituje jeho prítomnosť, náhodne spína a vypína osvetlenie, aby odplašil zlodejov. Keď je majiteľ doma, režim Prítomnosť zabraňuje automatickému pohybu žalúzií v miestnostiach, kde sa majiteľ domu práve nachádza.



Ekosystém Loxone


Samotný koncept Loxone definuje základné funkcie a my ich prepojíme. Celá konfigurácia je z blokov, ktoré navzájom interagujú. Dobrým príkladom je domový zvonček. Pri zazvonení príde notifikácia do mobilu, otvorí sa obrazovka s kamerou a majiteľ môže s návštevníkom komunikovať. Pri interakcii aj s inými zariadeniami môže pri zazvonení na domový zvonček zablikať svetlo, môže prísť zvuková notifikácia v integrovanom audiosystéme a pod. Loxone ponúka aj množstvo doplnkových funkcií, ovládanie závlahy, bazéna, vírivky, meranie spotreby elektriny, monitorovanie objektu, napojenie na solárne panely, rekuperáciu, ovládanie nabíjačky pre elektromobily a veľa iného.



“Pri realizácii nového rodinného domu som hľadal riešenie, ktoré mi umožní mať pod kontrolou celý rodinný dom a to aj na diaľku. Zároveň som hľadal riešenie, ktoré je na používanie jednoduché, spoľahlivé a aby jednotlivé prvky dotvárali dizajn interiéru a exteriéru. Automatizácia rodinného domu Loxone splnila moje očakávania a posunula používanie rodinného domu na vyššiu úroveň.”

– spokojný klient



3D prehliadka priestoru


Chcete vidieť viac? Preneste sa do priestoru virtuálne našou 3D prehliadkou alebo si pozrite viac fotografií projektu v našej galérii realizácií. Viac o riešení osvetlenia a akustických napínaných stropoch sa dočítate v 1. časti. O projekte sa môžete dočítať aj v článku na oficiálnej stránke Loxone.


realizácia osvetlenia senzory a rozvodová skriňa loxone domu štúdio svetla





 

LED dizajnové prstencové svietidlo lumilogy štúdio svetla

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



169 views
bottom of page