top of page

📷 3D prehliadka: Inteligentný dom budúcnosti so smart osvetlením v Chorvátskom Grobe

Updated: Mar 21

Projekt rodinného domu v Chorvátskom Grobe je ukážkou vskutku netradičného riešenia, ktoré spája prednosti technológií, s ktorými pracujeme. Jedinečné je spojenie osvetlenia na mieru, jeho integrácia do IQ systému a akustické riešenie stropu v celom priestore domu.


osvetlenie obývačky od štúdio svetla svietidlá lumilogy napínaný strop barrisol


Ako to celé začalo


Na základe odporúčania z inej našej referencie nás klient oslovil s tým, že potreboval vyriešiť inteligentné ovládanie domácnosti. Po tom, ako sa dozvedel, že naša doména nie je iba samotné IQ ovládanie, ale najmä osvetlenie a napínané stropy, ktoré sú okrem iného známe aj svojimi výbornými akustickými vlastnosťami, po ktorých bol u klienta vysoký dopyt, sa rozhodol pre komplexné riešenie.




Akustické napínané stropy


Požiadavkou klienta, na ktorú kládol pri spracovaní návrhu interiéru veľký dôraz bolo, aby mal v obývačke zabezpečený maximálny možný audio komfort. Počas prvých rozhovorov vyplynulo, že riešením by mohli byť práve napínané stropy Barrisol.


akustický napínaný strop barrisol a mikroperforáciou v obývačke štúdio svetla
Akustický strop Barrisol so zapustenými reproduktormi

Akustické napínané stropy Barrisol sú fóliové podhľady s rôznym stupňom perforácie vyrábané presne pre zvolený priestor. Pohyb zvukovej vlny vydávanej zdrojom je čiastočne pohlcovaný fóliou, ktorá späť do priestoru odráža iba časť zvuku, čím zamedzuje efektu dozvuku, eliminuje hluk a priestor akusticky optimalizuje.



inštalácia napínaných stropov barrisol so zabudovaným osvetlením štúdio svetla
Príprava pre montáž osvetlenia do Barrisolu

Strop bez viditeľnej perforácie


Pri riešení napínaných stropov veľa robí aj celková estetika stropu. Barrisol disponuje tzv. mikroperforáciou, tzn., že má pri umiestnení v istej výške voľným okom nepozorovateľné diery, čím je zachovaný jednoduchý a čistý dizajn stropu.



Strop, ktorý nepopraská


V tomto prípade išlo o drevostavbu. Tá má jednu veľkú nevýhodu a to, že drevo prvých 5-6 rokov výrazne pracuje, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na materiáli použitom na stropoch. V spojoch a rohoch popraská a ak tento materiál nie je dostatočne pružný, po rokoch je nutné ho opravovať alebo meniť. Pri Barrisole sa nič podobné stať nemôže, keďže sa jedná o elastický materiál, ktorý bez ohľadu na to, ako stavba pracuje, sa jej vždy prispôsobí a stále bude dokonale rovný.


montáž napínaného stropu barrisol so zabudovanými reproduktormi štúdio svetla
Konštrukcia pre zapustenie reproduktorov

Rýchla a čistá montáž


Veľkou výhodou Barrisolu je jeho rýchla a čistá montáž. Kompletná montáž napínaných stropov v celom dome trvala iba dva dni a to aj vrátane osvetlenia. Celý proces prebehol veľmi čisto a bezprašne. Tým, že sme stropy namontovali za dva dni sme ušetrili veľa času a ďalšie práce ako maľovanie a upratovanie neboli nutné.



Osvetlenie interiéru


Napínanými stropmi sme pri výbere svietidiel neboli nijako obmedzení, práve naopak, dokázali sme aj to, čo by sme inak dokázať nemohli a projekt je peknou ukážkou takmer všetkých možných riešení úchytov svietidiel do stropu.



Skrytý záves s napájaním po lankách


osvetlenie obývačky svietidlo z orechového dreva štúdio svetla
Závesné svietidlo lumilogy LOOP E s napájaním po lankách a nepriamym podsvietením

Najdominantnejší prvok celého domu predstavuje závesné svietidlo lumilogy LOOP E v obývačke. Zaujímavý je spôsob závesu svietidla do stropu, ktorý by sme pri inom materiáli stropu docieliť len tak ľahko nemohli. Vďaka napájaniu po lankách svietidlo prechádza cez malé dierky v Barrisole takmer neviditeľne a pôsobí, ako by sa vznášalo v priestore.




Atypický spôsob zapustenia


Barrisol nám umožňuje aj aplikovanie zápustných riešení osvetlenia. Kuchyňu osvetľuje lumilogy ELI s atypickým spôsobom zapustenia do recessed kitu, konštrukcie, do ktorej je svietidlo vsadené. Dekór svietidla je viditeľný a je možné aplikovať aj doplnok svetelnej výbavy Indirect - nepriameho podsvietenia, prenikajúceho cez štrbinu medzi svietidlom a konštrukciou v strope.


osvetlenie kuchyne svietidlo zabudované do napínaného stropu barrisol
Svietidlo lumilogy ELI zapustené v recessed kite


Subtílne lineárne osvetlenie


Hlavné osvetlenie a navádzací prvok chodby tvorí lineárne osvetlenie v podobe svetelnej štrbiny, ktorá dlhé úzke chodby dostatočne presvetlí. Štrbinu vnímame ako primárny typ osvetlenia chodieb a snažíme sa ho využiť vždy, keď je to možné.




Nepriame podsvietenie


Možnosť ambientného podsvietenia v spálni ocení snáď každý. Pútavý tvar trojuholníkového svietidla lumilogy TRI 900 dominuje v spálni rodinného domu. Odsadenie od stropu 3-4 cm dáva priestor nepriamemu svetlu - samostatne ovládanému LED okruhu, ktoré sa na večer postará o príjemnú intímnu atmosféru a v spojení so super teplou farbou svetla neblokuje tvorbu spánkového hormónu melatonínu.




Celostropný svetelný strop


Vo vypnutom stave biely strop a v zapnutom stave svieti celý. Translucentná membrána Barrisol nám umožňuje realizáciu celostropných riešení osvetlenia bez viditeľných bodov LED čipov, ktoré sme v tomto prípade rozmiestnili po obvode stropu.




Osvetlenie exteriéru


osvetlenie exteriéru lineárne svietidlá do exteriéru loxone štúdio svetla

Osvetlenie exteriéru bolo ďalším netradičným riešením. Lineárne profily neboli centrované na stred stropu ako to väčšinou býva, ale boli prisadené na strop hneď pri stene. Prečo sme sa rozhodli pre takéto riešenie? Vedeli sme, že v miestach, kde boli navrhnuté svietidlá bude mať klient krásne drevené obklady, ktorých krásu sme chceli zdôrazniť. Dané riešenie sme nikdy predtým neaplikovali no ukázalo sa, že sme sa rozhodli správne a profily perfektne zapadli do celkového konceptu.




3D prehliadka priestoru


Chcete vidieť viac? Preneste sa do priestoru virtuálne našou 3D prehliadkou alebo si pozriete viac fotografií projektu v našej galérii realizácií. Viac o riešení domácej automatizácie Loxone sa dočítate v 2. časti.


návrh interiéru návrh osvetlenia bratislava štúdio svetla





 

stropné led svietidlo lumilogy TRI štúdio svetla

Zariaďujete alebo plánujete

interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



245 views
bottom of page