top of page

Nepriame lineárne osvetlenie: Štrbiny a rímsy

Updated: Mar 21

Čo sú to rímsy a štrbiny a aký je medzi nimi rozdiel? Obe spadajú do kategórie lineárneho osvetlenia a fungujú na princípe odrazu svetla. Rozdiel spočíva práve v odrazovej ploche, štrbiny využívajú odraz svetla od steny a rímsy odrážajú svetlo od stropu.


led rímsa led štrbina osvetlenie kuchyne svetelné stropy

Vzniká tým veľmi príjemné a prirodzene rozptýlené osvetlenie. Prídu si nimi na svoje tí, ktorí preferujú minimalizmus a čisté línie v interiéri.




Zvýraznenie textúr v interiéri


Takýto typ osvetlenia nazývame nepriame a má dva významy: buď nám môže nahradiť hlavný zdroj svetla, v prípade použitia dostatočne silného svetla a odrazom od svetlej plochy, ideálne bielej, alebo má funkciu skôr estetickú, napr. zvýrazní štruktúru a materiál steny. V prípade farebnej steny odráža jej najdominantnejšiu farbu do priestoru.




Kombinácia rímsy a štrbiny


Často je využívaná aj kombinácia oboch, rímsy v spojení so štrbinou, väčšinou práve v prípadoch, kde má nahradiť hlavné svetlo. To znamená, že nie je použitý žiadny iný hlavný zdroj svetla. Ovládať sa dajú samostatne a vzniká tak hneď niekoľko svetelných scén.




Priestor pre garniže a koľajničky


Vo väčšine prípadov sú štrbiny a rímsy vyrobené zo sadrokartónu a sú súčasťou nášho riešenia a ak plánujete mať v miestnosti závesy, viete v štrbine alebo rímse schovať aj garniže a koľajničky.




Nemáte strop zo sadrokartónu? Nevadí.


Ak možnosť zmeny materiálu stropu nemáte, nevadí, štrbina alebo rímsa sa dá k stene alebo stropu aj “prilepiť” vo forme profilu so svetlom a vznikne tak veľmi podobný efekt ako pri zabudovanej štrbine alebo rímse.




Myslite dopredu


Veľmi dôležitá je geometria ich konštrukcie, proporcie a pri nevhodnom nadimenzovaní to má výrazný vplyv na svietivosť, rozptyl svetla a celkový dojem. Takisto je podstatné, aby bol priestor nad rímsou alebo za štrbinou, aj ten, ktorý nevidíme, vymaľovaný na bielo. Svetlo sa potom viac odráža do priestoru a je využitý potenciál LED zdrojov na maximum.


led rímsa štrbina komplexný návrh osvetlenia svetelné stropy

Toto všetko vieme navrhnúť, prepočítať a zrealizovať. Ideálne na to myslieť v dostatočnom predstihu. Kontaktujte nás a získajte kvalitný komplexný návrh osvetlenia.



Členenie priestoru



led rímsa led baldachýn osvetlenie spálne svetelné stropy

Veľké priestory, akým je napríklad spojený priestor obývačky, kuchyne a jedálne je možné líniovým osvetlením v podobe štrbín a ríms opticky členiť a zónovať. V dlhej chodbe alebo koridore môžu robiť navádzací prvok, pri umiestnení nad okennú časť simulujú osvetlenie ako pri západe slnka a rímsou sa dá vyriešiť aj hlavné osvetlenie spálne, napríklad podsvietením baldachýnu nad posteľou. Tento prvok odporúčame využívať pri prestavbách alebo novostavbách hojne, a to všade tam, kde treba či už vyzdvihnúť použitý materiál steny, ktorý dostane luxusnejší nádych, získať decentné nepriame osvetlenie alebo príjemné rozptýlené svetlo.




O štrbinách a rímsach sa môžete dozvedieť aj z nášho pravidelného vlogu.




Chcete vidieť viac?


Veľa inšpirácie pri výbere vášho komfortného bývania nájdete v našej galérii realizácií.







 

led štrbina osvetlenie chodby bodovky svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete

interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



260 views
bottom of page