top of page

Vplyv svetla na organizmus

Updated: Mar 21

Zdravý životný štýl, zdravé stravovanie, zdravý pohyb... Tieto témy sú v súčasnosti veľmi populárne. Z každej strany počujeme ako je potrebné sa stravovať alebo hýbať aby sme boli zdraví a šťastní. Jeden z faktorov, ktorý má rovnako ako strava či pohyb značný vplyv na naše zdravie a organizmus, ale málo sa o ňom hovorí, je svetlo.


osvetlenie obývačke zdravé svetlo prstencové svietidlo LED svetelné stropy
Prstencové svietidlo lumilogy LOOP F 2000 LED BIODYNAMIC s dekórom prírodný dub

osvetlenie obývačky zdravé svetlo LED svetelné stropy
Svietidlo lumilogy LOOP T 1500 LED AMBIENT

Je veľmi dobre známe, že všetok život na zemi je závislý na slnečnom žiarení. Tak ako sa človek evolúciou vyvíjal, tak sa nastavovali v jeho tele biologické procesy, ktoré sú a aj vždy budú závislé na určitých vlnových dĺžkach slnečného žiarenia. Obrovskú zmenu v našom správaní a spôsobe fungovania však spôsobili najmä technológie, nový spôsob života a práce. Viac sme uzavretí vo vnútornom priestore a menej sme na dennom svetle. Všetko toto spôsobuje v konečnom dôsledku poruchy nálady či depresie. Ako však na to vplýva priamo svetlo? Ako to vieme ovplyvniť alebo zmeniť?



V pracovných priestoroch, kanceláriách, školách, laboratóriách či verejných priestoroch je osvetlenie definované normou, ktorá stanovuje prísne podmienky, ktoré osvetľovacia sústava musí spĺňať. Horšie je to ale v domácnosti, teda priamo u nás doma, kde nemusia byť dodržané žiadne normatívne hodnoty. Dobrá správa je, že toto vieme ovplyvniť a zmeniť v náš prospech vhodnou voľbou svietidiel a svetelných zdrojov.



Intenzita je kľúčová


intenzita svetla osvetlenie obývačky čierny luster LED svetelné stropy
Svietidlá lumilogy CIR 1800 LED AMBIENT a LOOP E 1600 LED SMART nad jedálenským stolom

Po dlhom dni v práci, prevažne vo večerných hodinách, trávime čas väčšinou doma. Možno si to neuvedomujeme ale tento čas činí podstatnú časť nášho dňa a teda nášho života. Či je to ráno pred prácou alebo večer po práci, väčšina z nás ešte pokračuje pracovaním doma, varením, upratovaním či oddychovaním vo vlastnom domove a to v priemere predstavuje 5-6 hodín denne.


Vzhľadom na to, že to je prevažne v poobedňajších, večerných či skorých ranných hodinách, tento čas je najkritickejší z hľadiska vplyvu svetla na funkcionalitu nášho tela a mysle. Umelé svetlo v našom dome priamo v týchto časoch, výrazne vplýva na tzv. cirkadiánne rytmy ako sú napríklad striedanie bdenia a spánku, zmeny hladín rôznych hormónov (napríklad kortizolu alebo melatonínu, ktorý sa v tme, resp. počas spánku, vylučuje asi 8 až 10-krát viac ako za svetla) atď.



Viac než 100 overených štúdií hovorí o tom, že poruchy cirkadiánnych rytmov v spánku spôsobujú poruchy nálady. Napríklad, vo večerných hodinách, ak potrebujeme ešte pracovať, nedostatočná intenzita a rovnomernosť osvetlenia spôsobuje zvýšenie vylučovania melatonínu a teda spôsobuje únavu a spavosť. Na druhej strane, tesne pred spaním sa vysoká intenzita svetla pozastavuje, resp. sa posúva vylučovanie melatonínu čím dochádza k nespavosti. Rovnako pri rannom vstávaní, môže vysoká intenzita svetla nabudiť naše telo rovnako ako šálka dobrej kávy.



Rovnomerne v každom rohu


osvetlenie kuchyne rovnomernosť svetla LED svetelné stropy
Zabudovaný svetelný strop na mieru

celostropný svetelný strop LED rovnomernosť svetla osvetlenie chodby

Okrem intenzity, na naše domáce pohodlie a v konečnom dôsledku aj na naše zdravie výrazne vplýva aj rovnomernosť osvetlenia. Nerovnomerne osvetlený priestor spôsobuje neustále sa prispôsobovanie zrenice oka a teda rýchlu únavu očných svalov. Toto sa ďalej prejavuje bolesťou očí, únavou, nevoľnosťou a v kritických situáciách aj migrénou. Takéto stavy spôsobujú hlavne bodové zdroje svetla, úzko vyžarujúce silné svetlo, ktoré v priestore tvoria veľké rozdiely jasov a tieňov. Najlepším riešením sú svietidlá rovnomerne rozptyľujúce svetlo do priestoru s čo najväčšou difúznou plochou, ktorá neoslňuje, a zároveň zabezpečí dostatočnú intenzitu a rovnomernosť osvetlenia. Dokonalým riešením rovnomerného osvetlenia sú napríklad svetelné stropy a veľkoplošné svietidlá.



Svetlo riadi naše emócie


zdravé svetlo index podania farieb CRI LED svetelné stropy na mieru
Prstencový svietidlo lumilogy LOOP T 1200 LED SMART a CIR 800 s atypickou výškou

Jednu vec si pri svetle skoro vôbec neuvedomujeme: „svet je taký krásny, ako kvalitne si naňho posvietime“. Inak povedané, predmety okolo nás reflektujú farby vďaka svetlu a v závislosti aký kvalitný zdroj svetla máme, toľko farieb okolo nás v skutočnosti budeme vnímať a poznať skutočnú krásu predmetov, ktoré nás obklopujú.


LED zdravé svetlo index podania farieb CRI svetelné stropy

Hovorí nám o tom index podania farieb (CRI = “color rendering index“) čiže parameter kvality podania farieb. Keďže svetelné zdroje majú rôzne CRI, je pri výbere svietidiel dôležité dohliadnuť na to, aby CRI bolo aspoň 80.


Osvetlenie priestoru svietidlami s nízkym CRI môže potláčať farby a v konečnom dôsledku nás oberá o zážitok, emóciu a radosť z priestoru. V kritických prípadoch môže vyvolávať depresiu. Osvetlenie v priestore sa dokáže natoľko pohrať s našimi emóciami, že priamo ovplyvňuje pocit pohodlia, šťastia alebo duševného pokoja.


Zanedbať čo i len jeden parameter osvetlenia nám na prvý pohľad prekážať nemusí. Treba si však uvedomiť, že v našom dome či byte trávime nezanedbateľnú časť svojho života a z dlhodobého hľadiska nekvalitné osvetlenie negatívne ovplyvňuje zdravie, naše pohodlie a emócie.


 

zdravé svetlo nepriame svetlo nočné LED 2200K svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



344 views
bottom of page