top of page

Osvetlenie vzorového domu Slnečnice: Oáza pokoja

Updated: Mar 21

Táto oáza pokoja sa nachádza v domovom komplexe Slnečnice – Južné mesto. Jedná sa o dva vzorové domy hneď pri vstupe do areálu, ktoré komplexne zariadila skupina architektov. Vyzvali nás k návrhu osvetlenia inak a zároveň požiadali, aby to boli atypické svietidlá, ktoré upútajú pozornosť a dajú celému priestoru inú tvár.


osvetlenie pracovne kruhové LED svietidlo svetelné stropy


Požiadavka a návrh riešenia


Ako úplne prvá odznela požiadavka kúpiť svietidlá do celého domu v hodnote 1500€. "Skočte prosím Vás do Hornbachu a vyberte niečo do tejto sumy", poprosili nás architekti.


návrh osvetlenia kruhové LED svietidlo svetelné stropy
Svietidlá zakreslené v pôdoryse v mierke

Nie sme obchodníci, ale svetelní technici, a preto sme architektom navrhli, aby skúsili vymyslieť niečo iné, originálne. Dali sme im niekoľko nápadov ako dosiahnuť kvalitné a rovnomerné osvetlenie a príjemnú atmosféru. Ich zámerom bolo urobiť niečo, čo na Slovensku nikto nemá, niečo výnimočné. Vznikli z toho obrovské kruhové svietidlá a pre nás výzva, ako túto predstavu zhmotniť.


Blížil sa čas odovzdávania projektu a pripravenosť stavby bola veľmi zlá, keďže sa pôvodne uvažovalo o použití klasických lustrových svietidiel. Kabeláž bola riešená klasickým spôsobom, nepripravená na žiadne stmievanie, žiadne svetelné scény.


Naša cenová ponuka bola nad ich očakávanie, ale dokázali pochopiť, že pre nich vytvárame niečo atypické, niečo na mieru, "Chlapi, keď to bude že WOW, peniaze na to nájdeme!"



Šibeničný termín


Na realizáciu diela sme mali necelé tri dni. Na začiatku sa zdalo, že je nemožné stihnúť to za tak krátky čas. Pracovali sme deň-noc, aby sme náhodou nestrácali čas spánkom.



Vymýšľali sme veci za pochodu, nebol čas na výskum a skúšanie. Postupovali sme rýchlo, ale premyslene. Motivovalo nás nadšenie a výnimočnosť projektu. Prvé prototypy už boli namontované na strope a prišiel čas rozbaliť, zapnúť a zistiť, či to vôbec funguje... a fungovalo!


Obrovské svietiace plochy boli neuveriteľne pôsobivé, zasvietili obrovskou silou a v miestnosti vytvorili krásne svetlo ako za dňa, svetlo ako z oblohy.



Lesné zátišie v interiéri


osvetlenie kancelárie LED svetelná stena svetelné stropy
Podsvietená stena z brezových kmeňov až so 60 svetelnými okruhmi

osvetlenie kancelárie LED svetelná stena svetelné stropy

Špecialitou celého projektu bola podsvietená stena zo skutočných brezových kmeňov. Požiadavkou bolo osvetliť brezy tak, aby bolo možné meniť rôzne svetelné atmosféry. Vytvoriť zátišie, slnko prenikajúce lesom, atď.


Vymysleli sme to jednoducho a rýchlo, avšak zrealizovať to, to bola naozaj výzva. Aby sme uspokojili a splnili požiadavku architektov, "Chceme sa so svetlom skutočne hrať!", vytvorili sme až 60 svetelných okruhov v rámci steny 5x2m. Ovládanie toľkých okruhov v tom čase bolo nemožné! Skúšali sme najrôznejšie dostupné čínske ovládače riadené DMX-om, ale rozladené kanály, strata signálu či rôzne rýchlosti kanálov nám jednoznačne povedali, že tadiaľto cesta nevedie.



Vymysleli sme náš vlastný PWM stmievač


Nami vyvinutý stmievač bol zároveň aj prvým Slovenským výkonným PWM stmievačom ovládaným DMX signálom, ktorý sa postaral o plynulé riadenie LED podsvietenia brezovej steny. Je to predchodca smart controler-a, ktorý používame dnes a ktorý nám umožňuje intuitívne ovládanie pomocou smartfónu alebo tabletu.


Vývoj nášho PWM stmievača sme síce začali ešte dávno predtým, avšak prvé prototypy boli prispôsobené konkrétne tomuto projektu a odskúšané po prvýkrát v teréne. Fungovali bezchybne a fungujú ešte stále dodnes.


osvetlenie kancelárie kruhové svietidlo svetelné stropy

Projekt sa nám napokon podarilo zrealizovať do požadovaného termínu presne podľa návrhu a požiadaviek architektov. Ich reakcia pri odovzdávaní diela bola "WOW!". Vtedy bolo jasné, že projekt bol úspešný a všetko úsilie stálo za to.



Chcete vidieť viac?


Viac fotografií projektu nájdete v našej galérii realizácií.






 

osvetlenie pracovne kruhové LED svietidlo svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete

interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



301 views
bottom of page