top of page

Osvetlenie domu Šamorín: Moderný minimalizmus a čisté línie

Updated: Mar 21

autor textu: Inez Búci


Manželský pár s dvoma deťmi si niekoľko rokov podrobne plánoval svoje vysnívané bývanie v rodinnom dome. Keď ich vízia priestranného interiéru už naberala reálne kontúry, prišlo na otázku kvalitného osvetlenia. V rámci bývania ho mali na prvých priečkach priorít, preto jeho riešenie radšej ponechali na profesionálov.


osvetlenie obývačky LED svietidlo svetelné stropy lumilogy
Lumilogy LOOP W - pohľadovosť svietidla z vrchnej časti zabezpečuje na mieru vyrobený záklop

Hoci doteraz spolu bývali v byte, každý mal vlastné skúsenosti z rodinných domov, v ktorých vyrastali. Plánovanie vlastného ideálneho domu sa na čas stalo ich spoločnou vášňou. Diskutovali o ňom s viacerými odborníkmi. Tak intenzívne sme sa zaoberali dispozíciou aj zariadením, že po nasťahovaní sme mali pocit, akoby sme sa po dlhej ceste konečne vrátili domov,“ s úsmevom spomínajú. „Dôverne sme poznali každý jeden detail a vedeli sme akou genézou sme sa k nemu dopracovali.“




Osvetlenie v súlade s interiérom


Pri výbere charakteru zariadenia interiéru mali obaja mladí ľudia od začiatku jasnú predstavu: moderný minimalistický štýl, jednoduché tvary, čisté línie a materiálová čistota. Farebnosť zľahka vyplynula z týchto podmienok. Manželia sa zhodli na dominancii bielej farby na stropoch a stenách, ktorá mala podčiarknuť oba piliere, na ktorých stavali – priestor a svetlo. Tento základ zútulňuje kombinácia dubového dreva na podlahe a nábytku a betónovej stierky na vybratých pohľadových stenách.



Nepriame osvetlenie


osvetlenie obývačky LED rímsa a štrbina svetelné stropy
Sadrokartónová rímsa - spojenie nosnosti a estetiky

V rovnakom minimalistickom duchu sa malo niesť aj osvetlenie. Domáci rozhodne nechceli zahltiť priestor závesnými a viditeľne osadenými svietidlami. Aj preto sa obrátili na špecialistov v tomto odbore, ktorí sú známi inovatívnymi riešeniami osvetlenia na mieru a svetelnými stropmi. Odborník na osvetlenie Ing. Zlatko Balaš preskúmal možnosti interiéru. Pomerne veľká časť domu už mala zrealizované podomietkové stropné chladenie, zapustiť osvetlenie do plochy stropov tak neprichádzalo do úvahy. Navrhol zamerať sa na nepriame osvetlenie, to znamená rímsy v jednoduchom tvare bez zdobenia a nenápadné štrbiny, ktoré sa stali hlavným osvetľovacím prvkom domu.


„Jedným z hlavných cieľov, pri plánovaní nášho domu, bolo zaistiť čo najviac svetla - prirodzeným spôsobom počas dňa, alebo kvalitným umelým svetlom po zotmení. Sme nároční, ale výsledok v dobrom slova zmysle prekonal všetky naše očakávania.“



Najväčšia výzva


Veľkorysá spoločenská zóna s vysokým stropom a galériou bola veľkým snom domácich od prvých dní ich plánovania. Jej osvetlenie bolo veľkou témou diskusií. Okrem rímsy z frézovaného sadrokartónu, ktorá prebieha po celom obvode priestoru pod šikminou, bol potrebný jeden centrálny svetelný prvok. Voľba padla na svietidlo lumilogy LOOP W, ktoré sa zároveň stalo aj dizajnovou dominantou priestoru. Jeho jednoduchý tvar a dokonalá prispôsobivosť zapadla do celkového konceptu interiéru.



„Najobľúbenejším miestom sa pre nás stal veľký prepojený priestor kuchyne, jedálne a obývačky, ktorý opticky oddeľuje na dva väčšie celky len pec. Vďaka tejto koncepcii sa naši hostia stávajú súčasťou diania a veľmi rýchlo sa u nás udomácnia.“


osvetlenie jedálne LED svietidlo svetelné stropy arkoslight salt
Závesné svietidlo SALT a podsvietenie niky

Jedálenská časť hlavného obývacieho priestoru vyžadovala intímnejšiu atmosféru. Na tomto mieste vyhovovali domácim dve závesné svietidlá, ktoré sú nenápadné jednoduchým tvarom a bielou farbou. Jedálenské sedenie opticky ukončuje nika s betónovou stierkou a jemným podsvietením, ideálne miesto pre obraz.


osvetlenie kuchyne LED bodové svietidlá arkoslight stram surface svetelné stropy

Samotná kuchyňa disponuje nadmierou svetla a to pomocou prisadených svietidiel, ktoré boli v tomto prípade zvolené kvôli stropnému chladeniu a možné je regulovať ich intenzitu ako aj u ostatných svietidiel domu.



Inteligentné ovládanie


Veľkými pozitívami tohto vydareného projektu boli rozhľadení majitelia so zodpovednou predprípravou, prístupní inovatívnym riešeniam a najmä ich správne načasovanie spolupráce s odborníkmi vo fáze projektovej prípravy . Riešenie osvetlenia býva často zo strany stavebníkov podceňované a v neskorších fázach stavby už veľmi obmedzí ponúkané možnosti. Dôležitou súčasťou systému osvetlenia bolo jeho napojenie na inteligentnú elektroinštaláciu s intuitívnym systémom ovládania.



inteligentné ovládanie osvetlenia svetelné stropy štúdio svetla domáca automatizácia loxone
Loxone sklenené dotykové tlačidlo

"Inteligentné riadenie prepojené s pohybovými senzormi a jednoduché ovládanie cez sklenené dotykové tlačidlá nám maximálne vyhovuje a v porovnaní s predchádzajúcim bývaním nám výrazne zvyšuje komfort užívania. Vieme si jednoducho regulovať všetko osvetlenie, na dotyk zmeniť svetelné scény, nehovoriac o inteligentnom regulovaní kúrenia, chladenia, žalúzií, či zabezpečenia. Sme veľmi spokojní, môžeme len odporúčať,“ vraví domáca pani.



Čisté línie


Osvetlenie detských izieb rímsou v špice strechy


Zaujímavý prvok je aj osvetlenie v detských izbách. Bola to opäť spolupráca so sadrokartonistmi, ktorá pomohla vzniknúť zaujímavej rímse v špice strechy v úlohe centrálneho svetla a lemu strešného okna ako osvetlenia detských pracovných stolov.



"Dôležité bolo zabezpečiť, aby poschodie slúžilo výhradne len pre deti. Našim cieľom bolo, aby sme dom bez problémov mohli používať aj na staré kolená."



Osvetlenie kúpeľne bez centrálneho svietidla


V kúpeľni si klient neprial žiadne stropné svietidlo kvôli už nízkej celkovej svetlej výške miestnosti. Tu sme osvetlenie riešili silným LED líniovým osvetlením v profile nad zrkadlom a osvetlením niky. Týmto sme dosiahli v kúpeľni dostatočné a rovnomerné osvetlenie.



Svetelný technik a poradca pre osvetlenie Štúdia svetla:


"Práca na tomto projekte bola veľmi príjemná a zaujímavá. Len vo svetelnom strope v obývačke sme vytvorili 16 rôznych svetelných okruhov a napriek tomu je jeho ovládanie veľmi jednoduché a intuitívne. Na jeden klik majú klienti možnosť zmeniť si svetelnú náladu podľa potreby. V centrálnom inteligentnom riadení, ktoré riadi všetko osvetlenie v dome, je zahrnuté napríklad aj zapnutie vianočného stromčeka, alebo iných sezónnych dekorácií. Toto všetko je možné aj vďaka tomu, že projektu osvetlenia sme sa s klientom venovali v dostatočnom predstihu, a mali sme tak priestor a čas si prejsť všetky požiadavky a myslieť na detaily, ktoré na konci dňa zvyšujú užívateľský komfort."



Chcete vidieť viac?


Viac fotografií projektu nájdete v našej galérii realizácií.






 

LED dizajnové prstencové svietidlo svetelné stropy lumilogy loop w

Zariaďujete alebo plánujete

interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



3,232 views
bottom of page