top of page

Osvetlenie zrubu Bystrička pri Martine: Silné puto

Updated: Mar 21

Je neuveriteľné, čo človek dokáže vybudovať, keď sa riadi tou správnou emóciou.


osvetlenie exteriéru zrubu LED línia svetelné stropy


Ako to celé začalo


Už aj prvý telefonát s požiadavkou na stretnutie bol iný. Zvyčajne obhliadky nerobíme bez prvého stretnutia, na ktorom z klienta vycítime jeho skutočnú potrebu a očakávania. Tentokrát to bolo iné. Niečo nám hovorilo, že by sme sa mali vybrať na obhliadku, aj keď stavba bola pomerne ďaleko.



Obhliadka trvala niekoľko hodín. Nie kvôli náročnosti stavby, stavba bola jednoduchá a rýchlo sme si ju prešli. Aj požiadavka investora bola pomerne jednoduchá, „Chcem, aby to bolo iné!“. Keď vám niekto dá takúto požiadavku, je náročne trafiť sa mu do vkusu, lebo ho nepoznáte, neviete čo je preňho „niečo iné“. Avšak v tomto prípade to bolo jednoduché.


Nasledujúci 2-3 hodinový monológ investora o rozprávkovej chate nám vytvoril dokonalú ilustráciu jeho požiadavky. Emócia, ktorú vyjadril, bola správne zasadená do našej idey o osvetlení. Už sme sa pozerali na tú „stavbu“ inými očami a presne vedeli, akou cestou sa vybrať.



Návrh a prezentácia riešenia


osvetlenie chodby zrubu LED štrbina svetelné stropy

Samotný návrh takéhoto rozsahu skutočne zaberie 3 - 4 týždne času. Nezávisí to od rozsahu či veľkosti projektu, ale od toho, ako správne sme pochopili požiadavku a ako intenzívne sa chytila myšlienka. Snažili sme sa predstaviť si, akú atmosféru vytvorí každé navrhnuté svetielko a ako bude vplývať na užívateľa daného priestoru. Zo stretnutia s investorom bolo jasné, že na chate chce hlavne oddychovať, a tou cestou smeroval aj náš výber spôsobu svietenia a farby svetla.



Prezentácia návrhu bola veľmi jednoduchá. Investor si vedel celý návrh živo predstaviť a ihneď sa do návrhu zamiloval.



Realizácia diela


Vďaka výborným manažérskym schopnostiam investora a jeho citu pre detail bola stavba pripravená presne tak, ako sme sa dohodli.



Montáž je väčšinou tá najťažšia časť z celého projektu, avšak v tomto prípade to bolo to najjednoduchšie. Hra svetlom bola nevyhnutná pre nájdenie toho správneho uhla vyžarovania, aby bola dosiahnutá ideálna svetelná pohoda. Každý svetelný okruh vytvára inú atmosféru, iný detail, inú emóciu.


osvetlenie jedálne LED rímsa závesné svietidlo svetelné stropy

Voľba farby svetla bola kľúčová pre dokonalú atmosféru. Odrazom od dreveného podhľadu a stien svetlo prepožičiava teplú farbu, ktorá sa šíri do celého priestoru. Vďaka tomu sa nám podarilo vytvoriť skutočne dokonalú atmosféru pre oddych a regeneráciu. „Počas pobytu na chate skutočne nedokážem robiť nič iné, iba oddychovať,“ spokojne konštatuje investor.



Jednoduché ovládanie


Ovládanie osvetlenia sme realizovali pomocou inteligentného systému riadenia Loxone. Pre ovládanie toľkých svetelných okruhov proste nebolo možné použiť iný spôsob ovládania. Boli sme limitovaný počtom už pripravených otvorov pre vypínače. Vďaka systému Loxone sme zminimalizovali počet vypínačov, pomocou ktorých si investor vyvoláva svetelné scény vopred preddefinované na smartfóne alebo počítači.



Zo začiatku mal domáci obavy zo systému riadenia, chápal to ako príliš komplikovanú záležitosť, avšak možnosti nastavovania svetelných scén a následné vyvolanie jednoduchým stlačením vypínača mu nakoniec pôsobili príliš jednoducho.



Chcete vidieť viac?


Viac fotografií projektu nájdete v našej galérii realizácií.





 

osvetlenie obývačky zrubu LED rímsa svetelné stropy

Zariaďujete alebo plánujete

interiér?


Kontaktujte nás alebo sa príďte inšpirovať do nášho showroomu.



302 views
bottom of page